The unhealthy habits characteristic of the "Western" world (sedentary lifestyle, low-fiber diet, high in simple sugars, saturated fats and ultra-processed foods), have contributed over the years to the epidemic increase of Metabolic-Dysfunction Associated Steatotic Liver Disease (MASLD). MASLD is a clinical condition characterized by the accumulation of fat in the liver and is associated with metabolic syndrome alterations such as obesity, insulin resistance, type 2 diabetes mellitus, dyslipidemia and hypertension. Strong scientific evidences point out the benefit of a correct lifestyle toward weight reduction and hepatic steatosis improvement, but the response to both conditions is always personal and depends on the characteristics of each individual. In this sense, it is known how genetic predisposition can contribute to the development of MASLD and its progressive forms. In particular, single nucleotide polymorphisms (SNPs) in genes involved in lipid and glucose metabolism are strongly associated with MASLD. The aim of this study, was to evaluate whether the genetic background, characterized by a panel of SNPs associated with hepatic steatosis (PNPLA3 rs738409 C>G, MBOAT7 rs641738 C>T, TM6SF2 rs58542926 C>T, GCKR rs780094 C>T), was able to influence the response to diet, adopted as the first line of intervention in the treatment of overweight/obese patients with MASLD. The results of this study showed that subjects carrying the risk genotype (TT) in the GCKR gene are more predisposed to a response to diet in terms of hepatic steatosis improvement. These data confirm the existence of a relationship between genetic profile and response to diet, emphasizing the importance of focusing on increasingly personalized therapeutic approaches.

Le scorrette abitudini caratteristiche del mondo “occidentale” (sedentarietà, dieta povera di fibre, ricca di zuccheri semplici, grassi saturi e alimenti ultra-processati) hanno contribuito negli anni all’incremento epidemico della MASLD (Metabolic-Dysfunction Associated Steatotic Liver Disease, MASLD), condizione clinica caratterizzata dall’accumulo di grasso nel fegato e associata ad alterazioni a carico della sindrome metabolica come obesità, insulino-resistenza, diabete mellito di tipo 2, dislipidemia e ipertensione arteriosa. Evidenze scientifiche forti sottolineano il beneficio di uno stile di vita corretto nei confronti della riduzione del peso e della steatosi epatica, ma la risposta ad ambedue le condizioni è sempre personale e dipende dalle caratteristiche di ciascun individuo. In tal senso, è noto come la predisposizione genetica possa contribuire allo sviluppo della MASLD e delle sue forme progressive. In particolare, polimorfismi a singolo nucleotide (SNPs) a carico di geni coinvolti nel metabolismo lipidico e glucidico, sono fortemente associati alla MASLD. L’obiettivo di questo lavoro di tesi è stato quello di valutare se il background genetico, caratterizzato da un pannello di SNPs associati alla steatosi epatica (PNPLA3 rs738409 C>G, MBOAT7 rs641738 C>T, TM6SF2 rs58542926 C>T, GCKR rs780094 C>T), fosse in grado di influenzare la risposta alla dieta, impiegata come prima linea di intervento nel trattamento dei pazienti sovrappeso/obesi con MASLD. Dalle analisi effettuate, è emerso che soggetti portatori del genotipo di rischio (TT) nel gene GCKR, sono più predisposti ad una risposta alla dieta in termini di miglioramento della steatosi epatica. Questi dati confermano l’esistenza di una relazione tra profilo genetico e risposta alla dieta sottolineando l’importanza di concentrarsi su approcci terapeutici sempre più personalizzati.

Predisposizione genetica e risposta alla dieta in pazienti con Metabolic-dysfunction Associated Steatotic Liver Disease (MASLD)

TATOLI, MARIAGRAZIA
2022/2023

Abstract

Le scorrette abitudini caratteristiche del mondo “occidentale” (sedentarietà, dieta povera di fibre, ricca di zuccheri semplici, grassi saturi e alimenti ultra-processati) hanno contribuito negli anni all’incremento epidemico della MASLD (Metabolic-Dysfunction Associated Steatotic Liver Disease, MASLD), condizione clinica caratterizzata dall’accumulo di grasso nel fegato e associata ad alterazioni a carico della sindrome metabolica come obesità, insulino-resistenza, diabete mellito di tipo 2, dislipidemia e ipertensione arteriosa. Evidenze scientifiche forti sottolineano il beneficio di uno stile di vita corretto nei confronti della riduzione del peso e della steatosi epatica, ma la risposta ad ambedue le condizioni è sempre personale e dipende dalle caratteristiche di ciascun individuo. In tal senso, è noto come la predisposizione genetica possa contribuire allo sviluppo della MASLD e delle sue forme progressive. In particolare, polimorfismi a singolo nucleotide (SNPs) a carico di geni coinvolti nel metabolismo lipidico e glucidico, sono fortemente associati alla MASLD. L’obiettivo di questo lavoro di tesi è stato quello di valutare se il background genetico, caratterizzato da un pannello di SNPs associati alla steatosi epatica (PNPLA3 rs738409 C>G, MBOAT7 rs641738 C>T, TM6SF2 rs58542926 C>T, GCKR rs780094 C>T), fosse in grado di influenzare la risposta alla dieta, impiegata come prima linea di intervento nel trattamento dei pazienti sovrappeso/obesi con MASLD. Dalle analisi effettuate, è emerso che soggetti portatori del genotipo di rischio (TT) nel gene GCKR, sono più predisposti ad una risposta alla dieta in termini di miglioramento della steatosi epatica. Questi dati confermano l’esistenza di una relazione tra profilo genetico e risposta alla dieta sottolineando l’importanza di concentrarsi su approcci terapeutici sempre più personalizzati.
Genetic predisposition and diet response in patients with Metabolic-dysfunction Associated Steatotic Liver Disease (MASLD)
The unhealthy habits characteristic of the "Western" world (sedentary lifestyle, low-fiber diet, high in simple sugars, saturated fats and ultra-processed foods), have contributed over the years to the epidemic increase of Metabolic-Dysfunction Associated Steatotic Liver Disease (MASLD). MASLD is a clinical condition characterized by the accumulation of fat in the liver and is associated with metabolic syndrome alterations such as obesity, insulin resistance, type 2 diabetes mellitus, dyslipidemia and hypertension. Strong scientific evidences point out the benefit of a correct lifestyle toward weight reduction and hepatic steatosis improvement, but the response to both conditions is always personal and depends on the characteristics of each individual. In this sense, it is known how genetic predisposition can contribute to the development of MASLD and its progressive forms. In particular, single nucleotide polymorphisms (SNPs) in genes involved in lipid and glucose metabolism are strongly associated with MASLD. The aim of this study, was to evaluate whether the genetic background, characterized by a panel of SNPs associated with hepatic steatosis (PNPLA3 rs738409 C>G, MBOAT7 rs641738 C>T, TM6SF2 rs58542926 C>T, GCKR rs780094 C>T), was able to influence the response to diet, adopted as the first line of intervention in the treatment of overweight/obese patients with MASLD. The results of this study showed that subjects carrying the risk genotype (TT) in the GCKR gene are more predisposed to a response to diet in terms of hepatic steatosis improvement. These data confirm the existence of a relationship between genetic profile and response to diet, emphasizing the importance of focusing on increasingly personalized therapeutic approaches.
ARVAT, EMANUELA
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