Anorexia nervosa - a psychiatric disorder characterized by extreme eating behavior and a distortion of body image - is a serious health problem in industrialized countries. Several studies have shown in these subjects alterations in neurotransmitter circuits in the volume of some brain areas, compared to healthy subjects, which may be involved in the alteration of taste perception and of the sense of satiety and hunger. The aim of this observational, case-control study is to determine whether there are significant differences in taste perception and in the sense of hunger and satiety in patients with anorexia nervosa compared to a group of healthy subjects, by administering (on different days) a supplement and a juice and the subsequent assessment of the state of hunger / satiety and taste perception. The study shows that patients with anorexia nervosa have a lower perception of hunger and an increased perception of satiety; they also appreciate the supplement taste more than that of the juice, for which they were more disgusted. Healthy subjects had the opposite judgements. This suggests that the abnormal eating behaviors of anorexia patients are not only characterized by the mere attempt to avoid the intake of calories, but also by the preference for "sources of nourishment" the most distant possible from the food as usually we conceive it (supplements, enteral and parenteral mixtures), even when they have a higher energy contempt. This can be useful in the nutritional treatment of such disorders, in particular for severe debilitated patients who refuse therapy.

L'anoressia nervosa - disturbo psichiatrico caratterizzato da un comportamento alimentare estremo e da una distorsione dell'immagine corporea - costituisce un grave problema sanitario nei paesi industrializzati. Diversi studi hanno evidenziato in questi soggetti alterazioni dei circuiti neurotrasmettitoriali e del volume di alcune aree cerebrali, rispetto ai soggetti sani, che potrebbero essere implicate nell'alterazione della percezione gustativa, della sensazione di sazietà e del senso di fame. L'obiettivo di questo studio osservazionale, caso-controllo è determinare se esistono significative differenze nella percezione gustativa, di fame e di sazietà in pazienti affette da anoressia nervosa rispetto ad un gruppo di soggetti sani, tramite la somministrazione (in giorni differenti) di un integratore e un succo di frutta e la successiva valutazione dello stato di fame/sazietà e percezione gustativa. Lo studio evidenzia che i pazienti con anoressia nervosa hanno una minore percezione di fame e una maggiore percezione di sazietà; essi inoltre apprezzano maggiormente il gusto dell'integratore rispetto al succo, per il quale sono maggiormente disgustate. Nei soggetti sani si verifica l'opposto. Ciò suggerisce che i comportamenti alimentari anomali delle pazienti anoressiche non sono solo caratterizzati dal mero tentativo di evitare l'introito di calorie, ma anche dalla predilizione per "fonti nutritive" il più possibile lontane dal cibo come normalmente viene inteso (integratori, miscele enterali e parenterali), anche qualora esse abbiano un apporto energetico maggiore. Ciò può risultare estremante utile nel trattamento nutrizionale di tali disturbi, in particolare per pazienti gravi defedati che rifiutano la terapia.

Gusto, fame e sazietà nell'anoressia

FERRERO, ELENA
2014/2015

Abstract

L'anoressia nervosa - disturbo psichiatrico caratterizzato da un comportamento alimentare estremo e da una distorsione dell'immagine corporea - costituisce un grave problema sanitario nei paesi industrializzati. Diversi studi hanno evidenziato in questi soggetti alterazioni dei circuiti neurotrasmettitoriali e del volume di alcune aree cerebrali, rispetto ai soggetti sani, che potrebbero essere implicate nell'alterazione della percezione gustativa, della sensazione di sazietà e del senso di fame. L'obiettivo di questo studio osservazionale, caso-controllo è determinare se esistono significative differenze nella percezione gustativa, di fame e di sazietà in pazienti affette da anoressia nervosa rispetto ad un gruppo di soggetti sani, tramite la somministrazione (in giorni differenti) di un integratore e un succo di frutta e la successiva valutazione dello stato di fame/sazietà e percezione gustativa. Lo studio evidenzia che i pazienti con anoressia nervosa hanno una minore percezione di fame e una maggiore percezione di sazietà; essi inoltre apprezzano maggiormente il gusto dell'integratore rispetto al succo, per il quale sono maggiormente disgustate. Nei soggetti sani si verifica l'opposto. Ciò suggerisce che i comportamenti alimentari anomali delle pazienti anoressiche non sono solo caratterizzati dal mero tentativo di evitare l'introito di calorie, ma anche dalla predilizione per "fonti nutritive" il più possibile lontane dal cibo come normalmente viene inteso (integratori, miscele enterali e parenterali), anche qualora esse abbiano un apporto energetico maggiore. Ciò può risultare estremante utile nel trattamento nutrizionale di tali disturbi, in particolare per pazienti gravi defedati che rifiutano la terapia.
ITA
Anorexia nervosa - a psychiatric disorder characterized by extreme eating behavior and a distortion of body image - is a serious health problem in industrialized countries. Several studies have shown in these subjects alterations in neurotransmitter circuits in the volume of some brain areas, compared to healthy subjects, which may be involved in the alteration of taste perception and of the sense of satiety and hunger. The aim of this observational, case-control study is to determine whether there are significant differences in taste perception and in the sense of hunger and satiety in patients with anorexia nervosa compared to a group of healthy subjects, by administering (on different days) a supplement and a juice and the subsequent assessment of the state of hunger / satiety and taste perception. The study shows that patients with anorexia nervosa have a lower perception of hunger and an increased perception of satiety; they also appreciate the supplement taste more than that of the juice, for which they were more disgusted. Healthy subjects had the opposite judgements. This suggests that the abnormal eating behaviors of anorexia patients are not only characterized by the mere attempt to avoid the intake of calories, but also by the preference for "sources of nourishment" the most distant possible from the food as usually we conceive it (supplements, enteral and parenteral mixtures), even when they have a higher energy contempt. This can be useful in the nutritional treatment of such disorders, in particular for severe debilitated patients who refuse therapy.
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