INTRODUCTION The vegetative-productive balance and the microclimate in the cluster zone of the vine plant are two parameters that significantly influence the chemical-physical and sensory characteristics of ripe grapes. These parameters can be changed significantly by a modern practice of canopy management, that is to say basal leaf removal. The aim of this study is to understand in which terms a treatment of basal leaf removal, performed in pre-flowering phenological stage with different degrees of intensity, can modify the vegetative-productive balance and the microclimate of the canopy and thus the quality of the final product. MATERIALS AND METHODS The experimentation was conducted in the year 2012 in Sambuca di Sicilia in a vineyard owned by the Feudo Arancio estate. The plant of the experimental vineyard was made in 2003 with plants of Nero d'Avola variety grown by VSP training system with shoots conditioning and by spur cordon pruning system. The vineyard is equipped with an irrigation system. In the aforesaid vineyard 12 rows were used for the experimental test, 3 for each treatment. 3 blocks were set for each row. Defoliation was performed manually at the phenological stage of pre-flowering (BBCH: 57). The treatments were as follows: ¿ LR-p: Removal of all primary shoot leaves up to the node of the highest cluster. ¿ LR-l: Removal of all lateral shoots up to the node of the highest cluster. ¿ LR-t: Removal of all primary shoot leaves and all lateral shoots present up to the node of the highest cluster. ¿ CTR: not defoliated. The measurements made in this study concerned: Vegetative parameters: amount of leaf area removed, leaf area after defoliation and at harvest, lateral shoots number, primary shoot and lateral shoots length, canopy description (by point quadrat). Eco-physiological parameters: net photosynthesis, stomatal conductance, transpiration, berry temperature. Productive parameters: number of inflorescences per shoot, bunch and wing/s length, number of berries and chicken berries, berry, chicken berry and bunch weight. Qualitative parameters: total sugars (Brix°), pH, titratable acidity (g/L of tartaric acid), anthocyanins and flavonoids content. Indexes: WUE, cluster compactness, cm2/inflorescence, cm2/gram of grape, grams of sugar per berry, per bunch, per shoot and per cm2 of leaf area, yield per shoot. RESULTS AND DISCUSSIONS In the Nero d'Avola variety the removal of primary shoot leaves and lateral shoots as far as the highest inflorescence resulted in a reduction of leaf area, respectively of 33.8% and 14.3%. However in the most severe treatment a leaf area of 1032 cm2 per inflorescence remained. All defoliated treatments resulted in a strong vegetative growth. This phenomenon has determined that, at harvest, all defoliated treatments showed values of total leaf area greater than those of the control. In particular, it was noticed that the capacity of vegetative growth is linearly correlated with the intensity of defoliation. No higher net photosynthesis values were recorded in defoliated treatments compared to the control. The removal of only primary shoot leaves and the one of primary shoot leaves and lateral shoots has led to a fruitset reduction and therefore to a reduction of the number of berries per bunch and of its compactness with respect to the not defoliated thesis. This result is certainly due to the deficiency of sources in the period immediately following the defoliation treatment. The removal

INTRODUZIONE L'equilibrio vegeto-produttivo ed il microclima nella zona del grappolo della pianta di vite sono due parametri che influenzano in modo significativo le caratteristiche chimico-fisiche e sensoriali dell'uva a maturità. I suddetti parametri possono essere modificati in maniera significativa da una moderna pratica di gestione della chioma, ovvero la defogliazione nella fasci produttiva. L'obiettivo del presente studio è di comprendere in che termini un intervento di defogliazione del tratto basale, eseguito in prefioritura con diverso grado di intensità, possa modificare l'equilibrio vegeto-produttivo ed il microclima della chioma e quindi la qualità del prodotto finale.. MATERIALI E METODI La sperimentazione è stata condotta nella stagione 2012 a Sambuca di Sicilia in un vigneto di proprietà dell'azienda Feudo Arancio. L'impianto del vigneto sperimentale è stato effettuato nel 2003 con piante della cv Nero d'Avola allevate a controspalliera con condizionamento dei germogli e con sistema di potatura a cordone speronato. Il regime colturale è irriguo. Nel suddetto vigneto sono stati utilizzati 12 filari per la prova sperimentale, 3 per ogni trattamento. Per ogni filare sono state impostate tre repliche. La defogliazione è stata eseguita manualmente in corrispondenza della fase fenologica di prefioritura (BBCH: 57). I trattamenti sono stati i seguenti: ¿ LR-p: Asportazione di tutte le foglie dell'asse fino all'ultimo grappolo ¿ LR-l: Asportazione di tutte le femminelle fino all'ultimo grappolo ¿ LR-t: Asportazione di tutte le foglie dell'asse primario e delle femminelle fino all'ultimo grappolo ¿ CTR: Non defogliato I rilevi eseguiti hanno riguardato: parametri eco-fisiologici analizzati: fotosintesi netta, conduttanza stomatica, traspirazione, temperatura acino. parametri vegetativi: quantità di superficie fogliare rimossa, superficie fogliare dopo la defogliazione e alla raccolta, numero femminelle, lunghezza asse e femminelle, descrizione della chioma (point quadrat). parametri produttivi: numero di infiorescenze per germoglio, lunghezza del grappolo e della/e ala/i, numero di acini e di acinelli, peso dell'acino, dell'acinello e del grappolo. parametri qualitativi: zuccheri (Brix°), pH, acidità titolabile (g/l di acido tartarico), contenuto in antociani e flavonoidi totali. indici: WUE, compattezza del grappolo, cm2/infiorescenza, cm2/grammo di uva, grammi di zucchero per acino, per grappolo, per germoglio e per cm2 di superficie fogliare, resa per germoglio. RISULTATI E DISCUSSIONI Nella varietà Nero d'Avola la rimozione delle foglie dell'asse e delle femminelle fino all'ultima infiorescenza ha determinato una riduzione di superficie fogliare rispettivamente del 33,8% e 14,3 %. Nel trattamento più severo è comunque rimasta una superficie fogliare di 1032 cm2 per infiorescenza. Tutti i trattamenti di defogliazione hanno determinato una forte crescita vegetativa. Questo fenomeno ha fatto si che, alla raccolta, le tesi defogliate presentassero valori di superficie fogliare totale maggiori rispetto a quelli della tesi controllo. In particolare, si è notato che la capacità di crescita vegetativa è correlata linearmente con l'intensità di defogliazione. I trattamenti di defogliazione non hanno determinato alcun incremento dell'efficienza foto sintetica delle foglie rimaste. La rimozione delle sole foglie dell'asse e quella delle foglie dell'asse e delle femminelle ha portato ad una riduzione dell'allegagione dei frutt

Effetti della differente intensità di defogliazione in prefioritura sull'attività vegeto-produttiva e sulla qualità delle uve in Sicilia (cv. Nero d'Avola)

ALAGNA, VALERIO
2011/2012

Abstract

INTRODUZIONE L'equilibrio vegeto-produttivo ed il microclima nella zona del grappolo della pianta di vite sono due parametri che influenzano in modo significativo le caratteristiche chimico-fisiche e sensoriali dell'uva a maturità. I suddetti parametri possono essere modificati in maniera significativa da una moderna pratica di gestione della chioma, ovvero la defogliazione nella fasci produttiva. L'obiettivo del presente studio è di comprendere in che termini un intervento di defogliazione del tratto basale, eseguito in prefioritura con diverso grado di intensità, possa modificare l'equilibrio vegeto-produttivo ed il microclima della chioma e quindi la qualità del prodotto finale.. MATERIALI E METODI La sperimentazione è stata condotta nella stagione 2012 a Sambuca di Sicilia in un vigneto di proprietà dell'azienda Feudo Arancio. L'impianto del vigneto sperimentale è stato effettuato nel 2003 con piante della cv Nero d'Avola allevate a controspalliera con condizionamento dei germogli e con sistema di potatura a cordone speronato. Il regime colturale è irriguo. Nel suddetto vigneto sono stati utilizzati 12 filari per la prova sperimentale, 3 per ogni trattamento. Per ogni filare sono state impostate tre repliche. La defogliazione è stata eseguita manualmente in corrispondenza della fase fenologica di prefioritura (BBCH: 57). I trattamenti sono stati i seguenti: ¿ LR-p: Asportazione di tutte le foglie dell'asse fino all'ultimo grappolo ¿ LR-l: Asportazione di tutte le femminelle fino all'ultimo grappolo ¿ LR-t: Asportazione di tutte le foglie dell'asse primario e delle femminelle fino all'ultimo grappolo ¿ CTR: Non defogliato I rilevi eseguiti hanno riguardato: parametri eco-fisiologici analizzati: fotosintesi netta, conduttanza stomatica, traspirazione, temperatura acino. parametri vegetativi: quantità di superficie fogliare rimossa, superficie fogliare dopo la defogliazione e alla raccolta, numero femminelle, lunghezza asse e femminelle, descrizione della chioma (point quadrat). parametri produttivi: numero di infiorescenze per germoglio, lunghezza del grappolo e della/e ala/i, numero di acini e di acinelli, peso dell'acino, dell'acinello e del grappolo. parametri qualitativi: zuccheri (Brix°), pH, acidità titolabile (g/l di acido tartarico), contenuto in antociani e flavonoidi totali. indici: WUE, compattezza del grappolo, cm2/infiorescenza, cm2/grammo di uva, grammi di zucchero per acino, per grappolo, per germoglio e per cm2 di superficie fogliare, resa per germoglio. RISULTATI E DISCUSSIONI Nella varietà Nero d'Avola la rimozione delle foglie dell'asse e delle femminelle fino all'ultima infiorescenza ha determinato una riduzione di superficie fogliare rispettivamente del 33,8% e 14,3 %. Nel trattamento più severo è comunque rimasta una superficie fogliare di 1032 cm2 per infiorescenza. Tutti i trattamenti di defogliazione hanno determinato una forte crescita vegetativa. Questo fenomeno ha fatto si che, alla raccolta, le tesi defogliate presentassero valori di superficie fogliare totale maggiori rispetto a quelli della tesi controllo. In particolare, si è notato che la capacità di crescita vegetativa è correlata linearmente con l'intensità di defogliazione. I trattamenti di defogliazione non hanno determinato alcun incremento dell'efficienza foto sintetica delle foglie rimaste. La rimozione delle sole foglie dell'asse e quella delle foglie dell'asse e delle femminelle ha portato ad una riduzione dell'allegagione dei frutt
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INTRODUCTION The vegetative-productive balance and the microclimate in the cluster zone of the vine plant are two parameters that significantly influence the chemical-physical and sensory characteristics of ripe grapes. These parameters can be changed significantly by a modern practice of canopy management, that is to say basal leaf removal. The aim of this study is to understand in which terms a treatment of basal leaf removal, performed in pre-flowering phenological stage with different degrees of intensity, can modify the vegetative-productive balance and the microclimate of the canopy and thus the quality of the final product. MATERIALS AND METHODS The experimentation was conducted in the year 2012 in Sambuca di Sicilia in a vineyard owned by the Feudo Arancio estate. The plant of the experimental vineyard was made in 2003 with plants of Nero d'Avola variety grown by VSP training system with shoots conditioning and by spur cordon pruning system. The vineyard is equipped with an irrigation system. In the aforesaid vineyard 12 rows were used for the experimental test, 3 for each treatment. 3 blocks were set for each row. Defoliation was performed manually at the phenological stage of pre-flowering (BBCH: 57). The treatments were as follows: ¿ LR-p: Removal of all primary shoot leaves up to the node of the highest cluster. ¿ LR-l: Removal of all lateral shoots up to the node of the highest cluster. ¿ LR-t: Removal of all primary shoot leaves and all lateral shoots present up to the node of the highest cluster. ¿ CTR: not defoliated. The measurements made in this study concerned: Vegetative parameters: amount of leaf area removed, leaf area after defoliation and at harvest, lateral shoots number, primary shoot and lateral shoots length, canopy description (by point quadrat). Eco-physiological parameters: net photosynthesis, stomatal conductance, transpiration, berry temperature. Productive parameters: number of inflorescences per shoot, bunch and wing/s length, number of berries and chicken berries, berry, chicken berry and bunch weight. Qualitative parameters: total sugars (Brix°), pH, titratable acidity (g/L of tartaric acid), anthocyanins and flavonoids content. Indexes: WUE, cluster compactness, cm2/inflorescence, cm2/gram of grape, grams of sugar per berry, per bunch, per shoot and per cm2 of leaf area, yield per shoot. RESULTS AND DISCUSSIONS In the Nero d'Avola variety the removal of primary shoot leaves and lateral shoots as far as the highest inflorescence resulted in a reduction of leaf area, respectively of 33.8% and 14.3%. However in the most severe treatment a leaf area of 1032 cm2 per inflorescence remained. All defoliated treatments resulted in a strong vegetative growth. This phenomenon has determined that, at harvest, all defoliated treatments showed values of total leaf area greater than those of the control. In particular, it was noticed that the capacity of vegetative growth is linearly correlated with the intensity of defoliation. No higher net photosynthesis values were recorded in defoliated treatments compared to the control. The removal of only primary shoot leaves and the one of primary shoot leaves and lateral shoots has led to a fruitset reduction and therefore to a reduction of the number of berries per bunch and of its compactness with respect to the not defoliated thesis. This result is certainly due to the deficiency of sources in the period immediately following the defoliation treatment. The removal
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Utilizza questo identificativo per citare o creare un link a questo documento: https://hdl.handle.net/20.500.14240/57904