ABSTRACT Background: Anorexia nervosa (AN) is a severe mental illness. Personality traits and comorbidity with affective and anxiety disorders are key-aspects of its pathogenesis but little attention has been paid so far to affective temperaments in AN. Also, childhood anxiety is proposed to impact on AN clinical severity. This study aims to investigate whether, and to what extent, affective temperaments (i.e. hereditary and stable personality traits) may be related to food psychopathology with a focus on depressive and anxious traits. The research aims to ascertain whether low scores compared to those high in depressive and anxious temperaments can show significant differences in AN psychopathology (current and lifetime) and be implicated in the severity of the disease. The study hypothesis supports an association between anxious and depressive temperaments with food psychopathology, and specifically to provide support for the association between higher affective traits of depression and anxiety and severity of anorexia nervosa. Methods: One-hundred and forty-seven inpatients with AN were consecutively recruited. All participants completed: Temperament Evaluation of Memphis, Pisa, Paris and San Diego-Autoquestionnaire, Eating Disorder Examination Questionnaire, State Trait Anxiety Inventory, Beck Depression Inventory. Clinical data were collected upon admission. Results: Regression models showed that all affective temperaments were associated with eating psychopathology (eating restraint and eating, shape, and weight concerns); however, when controlling for confounders, only the anxious temperament remained significant. Also, those patients with higher scores on depressive and anxious temperaments reported higher current and lowest lifetime body mass index (BMI). Conclusions: Results from this study support the association between affective (anxious in particular) temperament traits and the presence of altered eating psychopathology in AN. Also, higher traits of depressive and anxious temperaments reported higher current and lowest lifetime BMI. Should these findings be confirmed, the assessment of the anxious temperament could fruitfully inform prevention and treatment interventions for AN.

ABSTRACT Introduzione: L'anoressia nervosa (AN) è una grave malattia psichiatrica. I tratti di personalità e la comorbilità con i disturbi dell’umore e d'ansia sono aspetti chiave della sua patogenesi, ma finora è stata prestata poca attenzione ai temperamenti affettivi nell’AN. Inoltre, l'ansia infantile è un fattore che influenza la gravità clinica dell’AN. Il presente studio ha lo scopo di indagare se, e in che misura, i temperamenti affettivi (cioè tratti ereditari e stabili della personalità) possono essere correlati con la psicopatologia alimentare con particolare attenzione ai tratti depressivi e ansiosi. La ricerca mira ad accertare se punteggi bassi rispetto a quelli alti dei temperamenti depressivi e ansiosi possano mostrare differenze significative nella psicopatologia di AN (attuale e lifetime) ed essere implicati nella gravità della malattia. L’ipotesi dello studio supporta un'associazione tra temperamenti ansiosi e depressivi con la psicopatologia alimentare, e nello specifico di fornire sostegno all'associazione tra più alti tratti affettivi di depressione e ansia e gravità dell’anoressia nervosa. Metodi: sono stati reclutati consecutivamente 147 pazienti con AN. Tutti i partecipanti sono stati valutati con: Temperament Evaluation of Memphis, Pisa, Paris and San Diego-Autoquestionnaire (TEMPS-A), Eating Disorder Examination Questionnaire (EDE-Q), State Trait Anxiety Inventory (STAI), Beck Depression Inventory (BDI). I dati clinici sono stati raccolti al momento del ricovero. Risultati: I modelli di regressione hanno mostrato che tutti i temperamenti affettivi sono associati alla psicopatologia alimentare (comportamenti di restrizione alimentare, preoccupazioni verso l’alimentazione, per il peso e la forma del corpo); tuttavia, solo il temperamento ansioso è risultato significativo dopo controllo dei confondenti. Inoltre, quei pazienti con punteggi più alti nei temperamenti depressivi e ansiosi hanno riportato un più alto body mass index (BMI) corrente e un più basso BMI lifetime. Conclusioni: I risultati di questo studio supportano l'associazione tra temperamenti affettivi (ansioso in particolare) e la psicopatologia alimentare dell’AN. Se questi risultati fossero confermati, la valutazione del temperamento ansioso potrebbe dare informazioni fruttuose riguardo interventi di prevenzione e trattamento per AN.

I TEMPERAMENTI AFFETTIVI E LA PSICOPATOLOGIA ALIMENTARE NELL'ANORESSIA NERVOSA: IL RUOLO DEI TRATTI ANSIOSI E DEPRESSIVI

LA ROSA, CARMEN ANTONIA
2019/2020

Abstract

ABSTRACT Introduzione: L'anoressia nervosa (AN) è una grave malattia psichiatrica. I tratti di personalità e la comorbilità con i disturbi dell’umore e d'ansia sono aspetti chiave della sua patogenesi, ma finora è stata prestata poca attenzione ai temperamenti affettivi nell’AN. Inoltre, l'ansia infantile è un fattore che influenza la gravità clinica dell’AN. Il presente studio ha lo scopo di indagare se, e in che misura, i temperamenti affettivi (cioè tratti ereditari e stabili della personalità) possono essere correlati con la psicopatologia alimentare con particolare attenzione ai tratti depressivi e ansiosi. La ricerca mira ad accertare se punteggi bassi rispetto a quelli alti dei temperamenti depressivi e ansiosi possano mostrare differenze significative nella psicopatologia di AN (attuale e lifetime) ed essere implicati nella gravità della malattia. L’ipotesi dello studio supporta un'associazione tra temperamenti ansiosi e depressivi con la psicopatologia alimentare, e nello specifico di fornire sostegno all'associazione tra più alti tratti affettivi di depressione e ansia e gravità dell’anoressia nervosa. Metodi: sono stati reclutati consecutivamente 147 pazienti con AN. Tutti i partecipanti sono stati valutati con: Temperament Evaluation of Memphis, Pisa, Paris and San Diego-Autoquestionnaire (TEMPS-A), Eating Disorder Examination Questionnaire (EDE-Q), State Trait Anxiety Inventory (STAI), Beck Depression Inventory (BDI). I dati clinici sono stati raccolti al momento del ricovero. Risultati: I modelli di regressione hanno mostrato che tutti i temperamenti affettivi sono associati alla psicopatologia alimentare (comportamenti di restrizione alimentare, preoccupazioni verso l’alimentazione, per il peso e la forma del corpo); tuttavia, solo il temperamento ansioso è risultato significativo dopo controllo dei confondenti. Inoltre, quei pazienti con punteggi più alti nei temperamenti depressivi e ansiosi hanno riportato un più alto body mass index (BMI) corrente e un più basso BMI lifetime. Conclusioni: I risultati di questo studio supportano l'associazione tra temperamenti affettivi (ansioso in particolare) e la psicopatologia alimentare dell’AN. Se questi risultati fossero confermati, la valutazione del temperamento ansioso potrebbe dare informazioni fruttuose riguardo interventi di prevenzione e trattamento per AN.
AFFECTIVE TEMPERAMENTS AND FOOD PSYCOPATHOLOGY IN NERVOUS ANOREXIA : THE ROLE OF ANXIOUS AND DEPRESSIVE TRAITS
ABSTRACT Background: Anorexia nervosa (AN) is a severe mental illness. Personality traits and comorbidity with affective and anxiety disorders are key-aspects of its pathogenesis but little attention has been paid so far to affective temperaments in AN. Also, childhood anxiety is proposed to impact on AN clinical severity. This study aims to investigate whether, and to what extent, affective temperaments (i.e. hereditary and stable personality traits) may be related to food psychopathology with a focus on depressive and anxious traits. The research aims to ascertain whether low scores compared to those high in depressive and anxious temperaments can show significant differences in AN psychopathology (current and lifetime) and be implicated in the severity of the disease. The study hypothesis supports an association between anxious and depressive temperaments with food psychopathology, and specifically to provide support for the association between higher affective traits of depression and anxiety and severity of anorexia nervosa. Methods: One-hundred and forty-seven inpatients with AN were consecutively recruited. All participants completed: Temperament Evaluation of Memphis, Pisa, Paris and San Diego-Autoquestionnaire, Eating Disorder Examination Questionnaire, State Trait Anxiety Inventory, Beck Depression Inventory. Clinical data were collected upon admission. Results: Regression models showed that all affective temperaments were associated with eating psychopathology (eating restraint and eating, shape, and weight concerns); however, when controlling for confounders, only the anxious temperament remained significant. Also, those patients with higher scores on depressive and anxious temperaments reported higher current and lowest lifetime body mass index (BMI). Conclusions: Results from this study support the association between affective (anxious in particular) temperament traits and the presence of altered eating psychopathology in AN. Also, higher traits of depressive and anxious temperaments reported higher current and lowest lifetime BMI. Should these findings be confirmed, the assessment of the anxious temperament could fruitfully inform prevention and treatment interventions for AN.
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