The 1 January 2018 have become effective the UE Regulations n. 2015/2283 concerning ¿novel food¿. It is established the List of the Union of the trading authorized foods and it is updated the authorization process for their insertion. Are defined ¿novel food¿ all the foods of non common use in the human consumption, among them there are also the insects. Entomophagy is a very ancient habit and it is common even today in some parts of the world; only in regard of the locusts it is estimated an annual consumption of more than 10 tons in Thailand, Mexico and Algeria. The insects are considered by the experts the food of the future as they constitute an excellent protein source and even from the environmental point of view they are a great resource. In fact they imply a remarkable saving of soil, water resources and CO2 emissions. The western consumers, according to some market researches, are divided in three categories: those who are indifferent to the insects consumption, those who are opposed and a small minority supporting it.

Il 1 gennaio 2018 è entrato in vigore il Regolamento (UE) n. 2015/2283 relativo ai novel food. Esso istituisce l'Elenco dell'Unione degli alimenti autorizzati al commercio e aggiorna la procedura di autorizzazione all'immissione. Vengono definiti novel food tutti gli alimenti di uso non comune per il consumo umano prima del 15 maggio 1997, tra questi ne fanno parte anche gli insetti. L'entomofagia, in alcune parti del mondo, è una pratica molto antica e ancora molto diffusa; solo per le cavallette viene stimato un consumo annuo superiore alle 10 t in Thailandia, Messico e Algeria. Gli insetti vengono visti dagli esperti come il cibo del futuro in quanto costituiscono un'ottima fonte proteica; anche dal punto di vista ambientale essi costituiscono una grande risorsa infatti vi è un notevole risparmio di suolo, di risorse idriche e di emissioni di CO2. I consumatori occidentali, secondo alcune ricerche di mercato, si dividono in tre categorie: coloro che sono indifferenti al consumo di insetti, coloro che sono contrari e una piccola minoranza favorevole.

Novel food: dal Regolamento 2015/2283 all'opinione del consumatore

BONETTO, MATTEO
2017/2018

Abstract

Il 1 gennaio 2018 è entrato in vigore il Regolamento (UE) n. 2015/2283 relativo ai novel food. Esso istituisce l'Elenco dell'Unione degli alimenti autorizzati al commercio e aggiorna la procedura di autorizzazione all'immissione. Vengono definiti novel food tutti gli alimenti di uso non comune per il consumo umano prima del 15 maggio 1997, tra questi ne fanno parte anche gli insetti. L'entomofagia, in alcune parti del mondo, è una pratica molto antica e ancora molto diffusa; solo per le cavallette viene stimato un consumo annuo superiore alle 10 t in Thailandia, Messico e Algeria. Gli insetti vengono visti dagli esperti come il cibo del futuro in quanto costituiscono un'ottima fonte proteica; anche dal punto di vista ambientale essi costituiscono una grande risorsa infatti vi è un notevole risparmio di suolo, di risorse idriche e di emissioni di CO2. I consumatori occidentali, secondo alcune ricerche di mercato, si dividono in tre categorie: coloro che sono indifferenti al consumo di insetti, coloro che sono contrari e una piccola minoranza favorevole.
ITA
The 1 January 2018 have become effective the UE Regulations n. 2015/2283 concerning ¿novel food¿. It is established the List of the Union of the trading authorized foods and it is updated the authorization process for their insertion. Are defined ¿novel food¿ all the foods of non common use in the human consumption, among them there are also the insects. Entomophagy is a very ancient habit and it is common even today in some parts of the world; only in regard of the locusts it is estimated an annual consumption of more than 10 tons in Thailand, Mexico and Algeria. The insects are considered by the experts the food of the future as they constitute an excellent protein source and even from the environmental point of view they are a great resource. In fact they imply a remarkable saving of soil, water resources and CO2 emissions. The western consumers, according to some market researches, are divided in three categories: those who are indifferent to the insects consumption, those who are opposed and a small minority supporting it.
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Utilizza questo identificativo per citare o creare un link a questo documento: https://hdl.handle.net/20.500.14240/40408