Introduction: Eating disorders are characterized by abnormalities in eating patterns, by an excess of concern for physical fitness, by an altered perception of one's body image, which significantly compromises the physical health or psychosocial functioning of the individual. There are various disorders including: rumination disorder, restrictive food intake disorder, binge eating disorder, anorexia nervosa, bulimia nervosa. Aim: The purpose of the bibliographic research is to define the possible nursing care interventions and their importance in improving the patient's quality of life. The figure of the nurse is fundamental and well integrated in the multidisciplinary team but despite this, there are difficulties in evaluating their effectiveness within the treatment process in mental health centers. Materials and methods: To meet the goal of the paper and convey the message to healthcare and non-healthcare professionals, I searched for articles in the scientific literature through biomedical databases such as Medline (via the PubMed portal, CINHAL and National Guideline Clearninghouse, using the keywords inserted in some research strings. I relied on some reading books that deal with DCA and to find a greater number of studies I consulted Google Scholar. In particular, the research focused on the interventions that the nurse can implement in front of to patients with DCA The keywords used were: Nursing intervention, nurse's role, eating disorders, case / care management, anorexia, bulimia, BED. Results:The results indicated and defined the most important interventions of nursing care and which are: establishing a relationship with the patient, preventing relapses, improving the patient's autonomy, increasing the patient's self-esteem, motivating, encouraging resuming healthy physical exercise, involving family members, inserting it into society, listening and above all making the patient participate in the path. In addition, the bibliographic research has emphasized how important the training that the nurse needs for adequate assistance to these patients is. Conclusion: It is concluded that the nurse plays a fundamental role in the management and path of the patient with nutrition and eating disorders. The nurse is considered as the person closest to the patient, as the one who has the opportunity to evaluate and encourage him in his recovery path. Despite the crucial role of the nurse, there are a lack of bibliographic material on this topic.

Introduzione: I disturbi dell'alimentazione sono caratterizzati da anomalie nei pattern di alimentazione, da un eccesso di preoccupazione per la forma fisica, da un'alterata percezione della propria immagine corporea, che compromette significativamente la salute fisica o il funzionamento psicosociale dell'individuo. Vi sono diversi disturbi tra cui: disturbo da ruminazione, disturbo restrittivo del''assunzione di cibo, disturbo da alimentazione incontrollata, anoressia nervosa, bulimia nervosa. Obiettivo: Lo scopo della ricerca bibliografica è quello di definire i possibili interventi di assistenza infermieristica e la loro importanza nel miglioramento della qualità di vita del paziente. La figura dell'infermiere è fondamentale e ben inserita nell'équipe multidisciplinare ma nonostante ciò, vi sono difficoltà nel valutare la loro efficacia all'interno del processo di trattamento nei centri di salute mentale. Materiali e metodi: Per rispondere all'obiettivo dell'elaborato e trasmettere il messaggio a professionisti sanitari e non, ho ricercato articoli nella letteratura scientifica tramite banche dati biomediche quale Medlinetramite il portale PubMed, CINHAL e National Guideline Clearninghouse, utilizzando le parole chiave inserite in alcune stringhe di ricerca.Mi sono affidata ad alcuni libri di lettura che trattano i DCA e per reperire un maggiore numero di studi è stato consultato Google Scholar. In particolare la ricerca si è indirizzata sugli interventi che l'infermiere può attuare di fronte a pazienti affetti da DCA. Le parole chiave utilizzate sono state: Nursing intervention, nurse's role, eating disorders, case/care management , anorexia, bulimia, BED. Risultati: I risultati hanno indicato e definito gli interventi più importanti dell'assistenza infermieristica e che sono: instaurare una relazione con il paziente, prevenire le eventuali ricadute, migliorare l'autonomia del paziente, aumentare l'autostima del paziente, motivare, incoraggiare alla ripresa di un sano esercizio fisico, coinvolgere i familiari, inserirlo della società, ascoltare e soprattutto rendere il paziente partecipe al percorso. Inoltre la ricerca bibliografica ha sottolineato quanto è importante la formazione che l'infermiere necessita per un'adeguata assistenza a questi pazienti. Conclusone: Si conclude che l'infermiere assume un ruolo fondamentale nella gestione e nel percorse del paziente con disturbi della nutrizione e dell'alimentazione. L'infermiere è considerato come la persona più vicina al paziente, come colui che ha la possibilità per valutarlo e incoraggiarlo nel suo percorso di ripresa. Malgrado il ruolo cruciale dell'infermiere vi sono carenze di materiale bibliografico riguardo a questo argomento.

I disturbi della nutrizione e dell'alimentazione: il ruolo dell'infermiere all'interno dei centri di salute mentale

ABSSI, OMAIMA
2019/2020

Abstract

Introduzione: I disturbi dell'alimentazione sono caratterizzati da anomalie nei pattern di alimentazione, da un eccesso di preoccupazione per la forma fisica, da un'alterata percezione della propria immagine corporea, che compromette significativamente la salute fisica o il funzionamento psicosociale dell'individuo. Vi sono diversi disturbi tra cui: disturbo da ruminazione, disturbo restrittivo del''assunzione di cibo, disturbo da alimentazione incontrollata, anoressia nervosa, bulimia nervosa. Obiettivo: Lo scopo della ricerca bibliografica è quello di definire i possibili interventi di assistenza infermieristica e la loro importanza nel miglioramento della qualità di vita del paziente. La figura dell'infermiere è fondamentale e ben inserita nell'équipe multidisciplinare ma nonostante ciò, vi sono difficoltà nel valutare la loro efficacia all'interno del processo di trattamento nei centri di salute mentale. Materiali e metodi: Per rispondere all'obiettivo dell'elaborato e trasmettere il messaggio a professionisti sanitari e non, ho ricercato articoli nella letteratura scientifica tramite banche dati biomediche quale Medlinetramite il portale PubMed, CINHAL e National Guideline Clearninghouse, utilizzando le parole chiave inserite in alcune stringhe di ricerca.Mi sono affidata ad alcuni libri di lettura che trattano i DCA e per reperire un maggiore numero di studi è stato consultato Google Scholar. In particolare la ricerca si è indirizzata sugli interventi che l'infermiere può attuare di fronte a pazienti affetti da DCA. Le parole chiave utilizzate sono state: Nursing intervention, nurse's role, eating disorders, case/care management , anorexia, bulimia, BED. Risultati: I risultati hanno indicato e definito gli interventi più importanti dell'assistenza infermieristica e che sono: instaurare una relazione con il paziente, prevenire le eventuali ricadute, migliorare l'autonomia del paziente, aumentare l'autostima del paziente, motivare, incoraggiare alla ripresa di un sano esercizio fisico, coinvolgere i familiari, inserirlo della società, ascoltare e soprattutto rendere il paziente partecipe al percorso. Inoltre la ricerca bibliografica ha sottolineato quanto è importante la formazione che l'infermiere necessita per un'adeguata assistenza a questi pazienti. Conclusone: Si conclude che l'infermiere assume un ruolo fondamentale nella gestione e nel percorse del paziente con disturbi della nutrizione e dell'alimentazione. L'infermiere è considerato come la persona più vicina al paziente, come colui che ha la possibilità per valutarlo e incoraggiarlo nel suo percorso di ripresa. Malgrado il ruolo cruciale dell'infermiere vi sono carenze di materiale bibliografico riguardo a questo argomento.
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ITA
Introduction: Eating disorders are characterized by abnormalities in eating patterns, by an excess of concern for physical fitness, by an altered perception of one's body image, which significantly compromises the physical health or psychosocial functioning of the individual. There are various disorders including: rumination disorder, restrictive food intake disorder, binge eating disorder, anorexia nervosa, bulimia nervosa. Aim: The purpose of the bibliographic research is to define the possible nursing care interventions and their importance in improving the patient's quality of life. The figure of the nurse is fundamental and well integrated in the multidisciplinary team but despite this, there are difficulties in evaluating their effectiveness within the treatment process in mental health centers. Materials and methods: To meet the goal of the paper and convey the message to healthcare and non-healthcare professionals, I searched for articles in the scientific literature through biomedical databases such as Medline (via the PubMed portal, CINHAL and National Guideline Clearninghouse, using the keywords inserted in some research strings. I relied on some reading books that deal with DCA and to find a greater number of studies I consulted Google Scholar. In particular, the research focused on the interventions that the nurse can implement in front of to patients with DCA The keywords used were: Nursing intervention, nurse's role, eating disorders, case / care management, anorexia, bulimia, BED. Results:The results indicated and defined the most important interventions of nursing care and which are: establishing a relationship with the patient, preventing relapses, improving the patient's autonomy, increasing the patient's self-esteem, motivating, encouraging resuming healthy physical exercise, involving family members, inserting it into society, listening and above all making the patient participate in the path. In addition, the bibliographic research has emphasized how important the training that the nurse needs for adequate assistance to these patients is. Conclusion: It is concluded that the nurse plays a fundamental role in the management and path of the patient with nutrition and eating disorders. The nurse is considered as the person closest to the patient, as the one who has the opportunity to evaluate and encourage him in his recovery path. Despite the crucial role of the nurse, there are a lack of bibliographic material on this topic.
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Utilizza questo identificativo per citare o creare un link a questo documento: https://hdl.handle.net/20.500.14240/30770