The study proposes the analysis of some phenological and physiological variables of the grapevine in the territory of northern Italy: the behaviour of the Nebbiolo variety, below 800 meters of altitude, is analyzed through the simulation of the IVINE model (Italian Vineyard Integrated Numerical model for Estimating physiological values), initialized with data obtained from the surface model UTOPIA (University of Torino model of land Processes Interaction with Atmosphere). The data refer to a period of 67 years, from 1948 to 2014. The analysis includes the comparison between geographical areas, soil type and altitude of the variables taken into consideration, including the main phenological phases of the vine (flowering, veraison, dormancy break and period, etc.), the Leaf Area Index (LAI), the sugar content of the berries and the productivity of the plant. The study aims to confirm the conclusions of the previous ones, compare the results obtained by expanding the geographical area of ​​analysis, and observe the effect of climate change on the growth and production of the grapevine. ​

Lo studio propone l'analisi di alcune variabili fenologiche e fisiologiche della vite da vino sul territorio del nord Italia: viene analizzato il comportamento della varietà Nebbiolo, al di sotto degli 800 metri di quota, attraverso la simulazione del modello IVINE(Italian Vineyard Integrated Numerical model for Estimating physiological values), inizializzato con dati ottenuti dal modello di superficie UTOPIA (University of Torino model of land Processes Interaction with Atmosphere). I dati si riferiscono ad un periodo di 67 anni, dal 1948 al 2014. L'analisi comprende il confronto tra aree geografiche, tipo di suolo e quota delle variabili prese in considerazione, tra cui figurano le principali fasi fenologiche della vite (fioritura, invaiatura, entrata ed uscita dal periodo di dormienza, ecc.), il Leaf Area Index (LAI), il contenuto di zucchero degli acini e la produttività della pianta. L'obiettivo dello studio è quello di confermare le conclusioni dei precedenti, confrontare i risultati ottenuti ampliando l'area geografica di analisi, ed osservare l'effetto del cambiamento climatico sulla crescita e sulla produzione della vite. ​

Climatologia recente di alcune grandezze legate alla fenologia e alla fisiologia della vite attraverso l'uso dei modelli IVINE ed UTOPIA sul territorio italiano a vocazione viticola

DENTIS, VALERIA
2019/2020

Abstract

Lo studio propone l'analisi di alcune variabili fenologiche e fisiologiche della vite da vino sul territorio del nord Italia: viene analizzato il comportamento della varietà Nebbiolo, al di sotto degli 800 metri di quota, attraverso la simulazione del modello IVINE(Italian Vineyard Integrated Numerical model for Estimating physiological values), inizializzato con dati ottenuti dal modello di superficie UTOPIA (University of Torino model of land Processes Interaction with Atmosphere). I dati si riferiscono ad un periodo di 67 anni, dal 1948 al 2014. L'analisi comprende il confronto tra aree geografiche, tipo di suolo e quota delle variabili prese in considerazione, tra cui figurano le principali fasi fenologiche della vite (fioritura, invaiatura, entrata ed uscita dal periodo di dormienza, ecc.), il Leaf Area Index (LAI), il contenuto di zucchero degli acini e la produttività della pianta. L'obiettivo dello studio è quello di confermare le conclusioni dei precedenti, confrontare i risultati ottenuti ampliando l'area geografica di analisi, ed osservare l'effetto del cambiamento climatico sulla crescita e sulla produzione della vite. ​
ENG
The study proposes the analysis of some phenological and physiological variables of the grapevine in the territory of northern Italy: the behaviour of the Nebbiolo variety, below 800 meters of altitude, is analyzed through the simulation of the IVINE model (Italian Vineyard Integrated Numerical model for Estimating physiological values), initialized with data obtained from the surface model UTOPIA (University of Torino model of land Processes Interaction with Atmosphere). The data refer to a period of 67 years, from 1948 to 2014. The analysis includes the comparison between geographical areas, soil type and altitude of the variables taken into consideration, including the main phenological phases of the vine (flowering, veraison, dormancy break and period, etc.), the Leaf Area Index (LAI), the sugar content of the berries and the productivity of the plant. The study aims to confirm the conclusions of the previous ones, compare the results obtained by expanding the geographical area of ​​analysis, and observe the effect of climate change on the growth and production of the grapevine. ​
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