Scientific literature attests that the oral microbiota is associated with and co-determines the state of health and disease, both physical and mental, in humans. The objective of the systematic review is to understand the nature of the relationship between the oral bacterial composition and the use of alcohol and tobacco in order, possibly, to encourage the inclusion of the oral microbiota within the prevention, treatment and rehabilitation programs addictions of these substances. A systematic review of articles published in English was conducted using PubMed. The following search terms were used: alcoholism, alcohol, tobacco, smoking, substance use disorders, cigarettes and Porphyromonas gingivalis and studies were selected based on the following eligibility criteria: abstract, full text, free full text, humans and in the last 10 years. The data collected from the studies mainly concern the composition of the oral microbiota and habits about use of tobacco and alcohol and about oral hygiene; sometimes dental visits and individual interviews were carried out and diet was also investigated in some studies; only on one occasion was the psychological profile of the sample investigated through the administration of aa questionnaire aimed at the depressive symptoms that frequently accompany substance-related disorders. The results of the study showed that alcohol and tobacco drastically reduce the variety of the oral species through the creation of an anaerobic environment that favors the development of the pathogenic species and penalizes those beneficial to the body. The dependence caused by these two substances appears to be supported by the modification of the oral microbiota which also predisposes to the developmental of local diseases, of which the most common and the most serious is periodontitis, and to systemic diseases, due to the presence of inflammatory agents. It follows that the analysis and modification of oral microorganisms could prove useful for preventing, treating and monitoring the progress of alcohol and tobacco-related disorders which are increasingly precocious, pervasive and serious psychopathological disorders.

La letteratura scientifica attesta che il microbiota orale è associato e co-determina lo stato di salute e di malattia, sia fisica che mentale, nell'essere umano. L'obiettivo della revisione sistematica è comprendere la natura del rapporto che intercorre tra la composizione batterica orale e l'uso di alcol e di tabacco per, eventualmente, auspicare l'inclusione del microbiota orale all'interno dei programmi di prevenzione, cura e riabilitazione delle dipendenze da queste sostanze. È stata condotta una revisione sistematica degli articoli pubblicati in lingua inglese utilizzando PubMed. Sono stati utilizzati i seguenti termini di ricerca: alcoholism, alcohol, tobacco, smoking, substance use disorders, cigarettes e Porphyromonas gingivalis e sono stati selezionati gli studi in base ai seguenti criteri di eleggibilità: abstract, full text, free full text, humans e in the last 10 years. I dati raccolti dagli studi riguardano principalmente la composizione del microbiota orale e le abitudini circa l'uso di tabacco e alcol e circa l'igiene orale; talvolta sono state effettuate visite dentistiche e colloqui individuali e in alcuni studi è stata indagata anche la dieta alimentare; solo in una occasione è stato approfondito il profilo psicologico del campione attraverso la somministrazione di un questionario rivolto alla sintomatologia depressiva che frequentemente accompagna i disturbi correlati a sostanze. Dai risultati degli studi è emerso che l'alcol e il tabacco riducono drasticamente la varietà delle specie orali attraverso la creazione di un ambiente anaerobico che favorisce lo sviluppo di specie patogene e che penalizza quelle vantaggiose per l'organismo. La dipendenza provocata da queste due sostanze risulta essere sostenuta dalla modificazione del microbiota orale che predispone, inoltre, allo sviluppo di patologie locali, di cui la più comune e più grave è la parodontite, e a patologie sistemiche, per la presenza di agenti infiammatori. Ne consegue che l'analisi e la modificazione dei microrganismi orali potrebbero rivelarsi utili per prevenire, trattare e monitorare l'andamento dei disturbi correlati all'alcol e al tabacco che sono disturbi psicopatologici sempre più precoci, pervasivi e gravi.

Il ruolo del microbiota orale nei fenomeni dell'alcolismo e del tabagismo: una revisione sistematica della letteratura

MELIGA, LINDA
2019/2020

Abstract

La letteratura scientifica attesta che il microbiota orale è associato e co-determina lo stato di salute e di malattia, sia fisica che mentale, nell'essere umano. L'obiettivo della revisione sistematica è comprendere la natura del rapporto che intercorre tra la composizione batterica orale e l'uso di alcol e di tabacco per, eventualmente, auspicare l'inclusione del microbiota orale all'interno dei programmi di prevenzione, cura e riabilitazione delle dipendenze da queste sostanze. È stata condotta una revisione sistematica degli articoli pubblicati in lingua inglese utilizzando PubMed. Sono stati utilizzati i seguenti termini di ricerca: alcoholism, alcohol, tobacco, smoking, substance use disorders, cigarettes e Porphyromonas gingivalis e sono stati selezionati gli studi in base ai seguenti criteri di eleggibilità: abstract, full text, free full text, humans e in the last 10 years. I dati raccolti dagli studi riguardano principalmente la composizione del microbiota orale e le abitudini circa l'uso di tabacco e alcol e circa l'igiene orale; talvolta sono state effettuate visite dentistiche e colloqui individuali e in alcuni studi è stata indagata anche la dieta alimentare; solo in una occasione è stato approfondito il profilo psicologico del campione attraverso la somministrazione di un questionario rivolto alla sintomatologia depressiva che frequentemente accompagna i disturbi correlati a sostanze. Dai risultati degli studi è emerso che l'alcol e il tabacco riducono drasticamente la varietà delle specie orali attraverso la creazione di un ambiente anaerobico che favorisce lo sviluppo di specie patogene e che penalizza quelle vantaggiose per l'organismo. La dipendenza provocata da queste due sostanze risulta essere sostenuta dalla modificazione del microbiota orale che predispone, inoltre, allo sviluppo di patologie locali, di cui la più comune e più grave è la parodontite, e a patologie sistemiche, per la presenza di agenti infiammatori. Ne consegue che l'analisi e la modificazione dei microrganismi orali potrebbero rivelarsi utili per prevenire, trattare e monitorare l'andamento dei disturbi correlati all'alcol e al tabacco che sono disturbi psicopatologici sempre più precoci, pervasivi e gravi.
ITA
Scientific literature attests that the oral microbiota is associated with and co-determines the state of health and disease, both physical and mental, in humans. The objective of the systematic review is to understand the nature of the relationship between the oral bacterial composition and the use of alcohol and tobacco in order, possibly, to encourage the inclusion of the oral microbiota within the prevention, treatment and rehabilitation programs addictions of these substances. A systematic review of articles published in English was conducted using PubMed. The following search terms were used: alcoholism, alcohol, tobacco, smoking, substance use disorders, cigarettes and Porphyromonas gingivalis and studies were selected based on the following eligibility criteria: abstract, full text, free full text, humans and in the last 10 years. The data collected from the studies mainly concern the composition of the oral microbiota and habits about use of tobacco and alcohol and about oral hygiene; sometimes dental visits and individual interviews were carried out and diet was also investigated in some studies; only on one occasion was the psychological profile of the sample investigated through the administration of aa questionnaire aimed at the depressive symptoms that frequently accompany substance-related disorders. The results of the study showed that alcohol and tobacco drastically reduce the variety of the oral species through the creation of an anaerobic environment that favors the development of the pathogenic species and penalizes those beneficial to the body. The dependence caused by these two substances appears to be supported by the modification of the oral microbiota which also predisposes to the developmental of local diseases, of which the most common and the most serious is periodontitis, and to systemic diseases, due to the presence of inflammatory agents. It follows that the analysis and modification of oral microorganisms could prove useful for preventing, treating and monitoring the progress of alcohol and tobacco-related disorders which are increasingly precocious, pervasive and serious psychopathological disorders.
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Utilizza questo identificativo per citare o creare un link a questo documento: https://hdl.handle.net/20.500.14240/28236