Forests perform many ecosystem functions. However, the increasing degradation and fragmentation of these ecosystems causes the decline of these benefits. Both the modernization of agricultural practices and the consequent abandonment of rural areas have inhibited management activities that historically have slowed down the loss of biodiversity and have guaranteed the protection of the land, increasingly exposed to the threat of extreme events caused by climate change. These ancient practices, today known as agroforestry, generate a mutual benefit for each element of the system: agricultural crops and/or livestock and forests. In this paper we will discuss the drivers that hinder and the forcing that foster the spread of these practices in the European context highlighting both the economic tools to support their adoption and the environmental and economic benefits given by their implementation. In particular, we will focus on ecosystem services and environmental and economic benefits deriving from grazing woodlands, with a focus on the italian timber production. Based on the experiences of the Food for Forest project, supported by the Piedmont Region, is realized the profitability of the investment under the environmental and socio-economic aspects.

L’ecosistema forestale assolve a numerose funzioni ecosistemiche. Il crescente degrado e la frammentazione di tali ecosistemi hanno determinato il declino di queste funzioni. Sia la modernizzazione delle pratiche agricole che il conseguente abbandono delle aree rurali hanno inibito le attività di manutenzione che storicamente hanno frenato la perdita di biodiversità e garantito la salvaguardia del territorio, a differenza di oggigiorno in cui esso è sempre più esposto alla minaccia di eventi estremi causati dal cambiamento climatico. Tali antiche pratiche, oggi identificate con il termine agroforestry, generano un mutuo vantaggio per le coltivazioni agricole e/o il bestiame e la componente forestale. L’obiettivo generale di questa trattazione è quello di discutere i driver che ostacolano e i forcing che promuovono la diffusione di tali pratiche nel contesto europeo, mettendo in luce gli strumenti economici a supporto della loro adozione e i vantaggi ambientali ed economici connessi alla loro implementazione. Nello specifico, ci si concentrerà sui servizi ecosistemici e i numerosi vantaggi ambientali ed economici derivanti dall’implementazione del pascolo in bosco. Sulla base delle esperienze del progetto Food for Forest, finanziato dalla Regione Piemonte, verificheremo la profittabilità dell’investimento sotto gli aspetti ambientali e socioeconomici.

Adozione del pascolo in bosco nel contesto europeo e italiano: determinanti e profittabilità per la ristorazione forestale e la salvaguardia del territorio rurale

INCARDONA, GIULIA
2019/2020

Abstract

L’ecosistema forestale assolve a numerose funzioni ecosistemiche. Il crescente degrado e la frammentazione di tali ecosistemi hanno determinato il declino di queste funzioni. Sia la modernizzazione delle pratiche agricole che il conseguente abbandono delle aree rurali hanno inibito le attività di manutenzione che storicamente hanno frenato la perdita di biodiversità e garantito la salvaguardia del territorio, a differenza di oggigiorno in cui esso è sempre più esposto alla minaccia di eventi estremi causati dal cambiamento climatico. Tali antiche pratiche, oggi identificate con il termine agroforestry, generano un mutuo vantaggio per le coltivazioni agricole e/o il bestiame e la componente forestale. L’obiettivo generale di questa trattazione è quello di discutere i driver che ostacolano e i forcing che promuovono la diffusione di tali pratiche nel contesto europeo, mettendo in luce gli strumenti economici a supporto della loro adozione e i vantaggi ambientali ed economici connessi alla loro implementazione. Nello specifico, ci si concentrerà sui servizi ecosistemici e i numerosi vantaggi ambientali ed economici derivanti dall’implementazione del pascolo in bosco. Sulla base delle esperienze del progetto Food for Forest, finanziato dalla Regione Piemonte, verificheremo la profittabilità dell’investimento sotto gli aspetti ambientali e socioeconomici.
ITA
Forests perform many ecosystem functions. However, the increasing degradation and fragmentation of these ecosystems causes the decline of these benefits. Both the modernization of agricultural practices and the consequent abandonment of rural areas have inhibited management activities that historically have slowed down the loss of biodiversity and have guaranteed the protection of the land, increasingly exposed to the threat of extreme events caused by climate change. These ancient practices, today known as agroforestry, generate a mutual benefit for each element of the system: agricultural crops and/or livestock and forests. In this paper we will discuss the drivers that hinder and the forcing that foster the spread of these practices in the European context highlighting both the economic tools to support their adoption and the environmental and economic benefits given by their implementation. In particular, we will focus on ecosystem services and environmental and economic benefits deriving from grazing woodlands, with a focus on the italian timber production. Based on the experiences of the Food for Forest project, supported by the Piedmont Region, is realized the profitability of the investment under the environmental and socio-economic aspects.
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Utilizza questo identificativo per citare o creare un link a questo documento: https://hdl.handle.net/20.500.14240/28065