The first automatic milking systems (AMS) date back to the late 1990s. Since then, AMS has spread very quickly around the world because they helped farmers to have more flexibility in the work schedule, and more opportunities to engage in other activities. To get the best efficiency from an AMS, it is necessary to adopt some structural and management changes. The breeder benefits from the automation of the milking process when animals tend to visit the system frequently and independently. For this reason, it is important to ensure good animal welfare and healthy conditions, and to organize properly the spaces inside the cowshed to reduce competition phenomena among animals. Nutrition is one of the management changes that should be considered. With traditional milking techniques, a balanced ration (Total Mixed Ration, TMR) is fed to lactating cows according to their needs; with the AMS, the ration only partially meets the needs of the cows (Partial Mixed Ration, PMR), thus it is integrated with variable amounts of concentrate that is fed within the AMS according to the residual needs of each animal. The administration of the concentrate is the main factor that induces cows to visit the robot; for this reason numerous studies have been conducted to determine the best composition and quantity of concentrate that should be administered to the cows in order to obtain the best use of AMS. It is now well established that highly palatable feeds lead to an increase in the number of visits to the AMS and so higher frequency of milking. Experimental data showed that mixtures of wheat, barley, oats, molasses and beet pulp are more suitable than mixtures containing high amounts of bypass fats or minerals and other additives. Finally, it was not possible to find guidelines for a proper balance between the amount of concentrate that should be administered in the AMS and the PMR composition; indeed, the amounts are highly variable according to the composition of the PMR, the amount of forages in the diet, the type of AMS and the organization of the cowshed.

I primi impianti di mungitura robotizzata (AMS) risalgono alla fine degli anni '90; da allora, gli AMS si sono diffusi molto rapidamente in tutto il mondo perché hanno permesso agli allevatori di avere maggiore flessibilità negli orari di lavoro in stalla e più possibilità di dedicarsi alle altre attività dell'azienda zootecnica. Affinché un AMS operi in modo efficiente è necessario adottare alcuni cambiamenti sia strutturali sia gestionali dell'azienda. L'allevatore, infatti, trae vantaggio dall'automazione del processo di mungitura quando gli animali tendono a visitare frequentemente e in totale autonomia il sistema. Affinché ciò accada, è importante garantire un ottimo stato di benessere degli animali e una corretta organizzazione degli spazi all'interno della stalla per ridurre i fenomeni di competizione. Tra i cambiamenti gestionali da prendere in considerazione rientra anche l'alimentazione; con un AMS, infatti, si passa da una miscelata somministrata in mangiatoia e bilanciata in base ai fabbisogni degli animali in lattazione (Total Mixed Ration, TMR), a una miscelata che soddisfa parzialmente i fabbisogni delle bovine (Partial Mixed Ration, PMR) e che viene integrata con una quantità variabile di concentrato somministrato all'interno dell'AMS in base ai fabbisogni residui di ogni animale. La somministrazione del concentrato è il fattore principale che induce le bovine a visitare il robot; per questa ragione, sono stati effettuati numerosi studi finalizzati a determinare la migliore composizione e quantità di concentrato da somministrare alle bovine per ottenere il miglior utilizzo dell'AMS. È ormai accertato che gli alimenti molto appetibili portano ad un aumento nella frequenza di mungitura. Le prove sperimentali hanno evidenziato che miscele composte da frumento, orzo, avena, melasso e polpe di barbabietola sono risultate più idonee rispetto a quelle contenenti grassi bypass o minerali e tamponi. Non è invece stato possibile trovare delle linee guida per il giusto equilibrio tra la quantità di concentrato da somministrare nel robot e la composizione della PMR perché è influenzato da molti fattori quali la qualità dei foraggi autoprodotti, la gestione e l'organizzazione della stalla.

Gestione dell'alimentazione nel sistema di mungitura robotizzato

CAGNASSI, ENRICA
2019/2020

Abstract

I primi impianti di mungitura robotizzata (AMS) risalgono alla fine degli anni '90; da allora, gli AMS si sono diffusi molto rapidamente in tutto il mondo perché hanno permesso agli allevatori di avere maggiore flessibilità negli orari di lavoro in stalla e più possibilità di dedicarsi alle altre attività dell'azienda zootecnica. Affinché un AMS operi in modo efficiente è necessario adottare alcuni cambiamenti sia strutturali sia gestionali dell'azienda. L'allevatore, infatti, trae vantaggio dall'automazione del processo di mungitura quando gli animali tendono a visitare frequentemente e in totale autonomia il sistema. Affinché ciò accada, è importante garantire un ottimo stato di benessere degli animali e una corretta organizzazione degli spazi all'interno della stalla per ridurre i fenomeni di competizione. Tra i cambiamenti gestionali da prendere in considerazione rientra anche l'alimentazione; con un AMS, infatti, si passa da una miscelata somministrata in mangiatoia e bilanciata in base ai fabbisogni degli animali in lattazione (Total Mixed Ration, TMR), a una miscelata che soddisfa parzialmente i fabbisogni delle bovine (Partial Mixed Ration, PMR) e che viene integrata con una quantità variabile di concentrato somministrato all'interno dell'AMS in base ai fabbisogni residui di ogni animale. La somministrazione del concentrato è il fattore principale che induce le bovine a visitare il robot; per questa ragione, sono stati effettuati numerosi studi finalizzati a determinare la migliore composizione e quantità di concentrato da somministrare alle bovine per ottenere il miglior utilizzo dell'AMS. È ormai accertato che gli alimenti molto appetibili portano ad un aumento nella frequenza di mungitura. Le prove sperimentali hanno evidenziato che miscele composte da frumento, orzo, avena, melasso e polpe di barbabietola sono risultate più idonee rispetto a quelle contenenti grassi bypass o minerali e tamponi. Non è invece stato possibile trovare delle linee guida per il giusto equilibrio tra la quantità di concentrato da somministrare nel robot e la composizione della PMR perché è influenzato da molti fattori quali la qualità dei foraggi autoprodotti, la gestione e l'organizzazione della stalla.
ITA
The first automatic milking systems (AMS) date back to the late 1990s. Since then, AMS has spread very quickly around the world because they helped farmers to have more flexibility in the work schedule, and more opportunities to engage in other activities. To get the best efficiency from an AMS, it is necessary to adopt some structural and management changes. The breeder benefits from the automation of the milking process when animals tend to visit the system frequently and independently. For this reason, it is important to ensure good animal welfare and healthy conditions, and to organize properly the spaces inside the cowshed to reduce competition phenomena among animals. Nutrition is one of the management changes that should be considered. With traditional milking techniques, a balanced ration (Total Mixed Ration, TMR) is fed to lactating cows according to their needs; with the AMS, the ration only partially meets the needs of the cows (Partial Mixed Ration, PMR), thus it is integrated with variable amounts of concentrate that is fed within the AMS according to the residual needs of each animal. The administration of the concentrate is the main factor that induces cows to visit the robot; for this reason numerous studies have been conducted to determine the best composition and quantity of concentrate that should be administered to the cows in order to obtain the best use of AMS. It is now well established that highly palatable feeds lead to an increase in the number of visits to the AMS and so higher frequency of milking. Experimental data showed that mixtures of wheat, barley, oats, molasses and beet pulp are more suitable than mixtures containing high amounts of bypass fats or minerals and other additives. Finally, it was not possible to find guidelines for a proper balance between the amount of concentrate that should be administered in the AMS and the PMR composition; indeed, the amounts are highly variable according to the composition of the PMR, the amount of forages in the diet, the type of AMS and the organization of the cowshed.
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Utilizza questo identificativo per citare o creare un link a questo documento: https://hdl.handle.net/20.500.14240/27488