Vultures are scavenger birds, with four species in Europe belonging to the Accipiridae' s family. Gyps fulvus (Griffon vulture) and Aegypius monachus ( Black Vulture), of big dimensions, have common features typical of vultures, like neck and head almost devoid of feathers. The Gypaetus barbatus (Bearded vulture) is instead similar to a falcon, but has a bigger size. These three species are all sedentary birds, while the Neophron percnopterus (Egyptian vulture) is a smaller migratory bird that winters manly in Africa. The European vulture have all been threatened with extinction since the XX century. This progressive extinction is caused by anthropic factors, such as poaching, the destruction of their natural environments and the reduction of the trophic resources after the decrease of farming and the rules against the carcass's abandonment. Given the importance of the biodiversity and the role that these necrophagous birds have in the food chain, numerous projects have been realized to reintroduce new populations and preserve and help the existing ones. These programs are possible thanks to the collaboration with Switzerland and the European Union. They include the construction of bird breeding and places for their release, monitoring, awareness campaigns and supplementary feeding stations. A lot of these projects have been fulfilled until today (2012) and they brought positive results, such as the reintroductions of the Bearded vulture in the Alps. For a better understanding of these problems and their solutions on a European level, four articles regarding the following themes have been considered: 1. The understanding of the best moment to stop reintroducing birds, in particular the one of the Bearded vulture in the Alps. 2. The importance of the domestic animals' s carcass in the diet of Griffon, Bearded vulture and the Egyptian vulture in two different areas of the Catalogna (Spain). 3. The relationship between vultures and other necrophagous birds around the supplementary feeding stations. 4. The reliability of monitoring based on visual methods.

Gli avvoltoi sono uccelli necrofagi, presenti in Europa con 4 specie della famiglia Accipitridae. Gyps fulvus (Grifone) e Aegypius monachus (Avvoltoio monaco), di grandi dimensioni, hanno caratteristiche morfologiche comuni tipiche degli avvoltoi, come collo e capo quasi privi di penne. Gypaetus barbatus (Gipeto), è molto simile a un falcone, ma con dimensioni maggiori. Queste tre specie sono tutte stanziali, mentre Neophron percnopterus (Capovaccaio) è un migratore di dimensioni inferiori che sverna principalmente in Africa. Gli avvoltoi europei sono tutti accomunati da una situazione di grave declino che ha avuto inizio nel XX secolo. Questa progressiva estinzione è stata causata da vari fattori antropici come il bracconaggio, la distruzione di habitat naturali e la diminuzione di risorse trofiche data dalla diminuzione della pastorizia e dalle normative contro l'abbandono di carcasse in natura. Data l'importanza della biodiversità e del ruolo che svolgono questi uccelli necrofagi nella catena alimentare, sono stati attuati numerosi progetti volti alla reintroduzione di nuove popolazioni e alla conservazione e approvvigionamento di quelle già esistenti. Questi programmi, resi possibile dalla collaborazione tra Svizzera, Unione Europea e diversi stati membri, prevedono la costituzione di allevamenti e siti di rilascio, di una fitta rete di monitoraggio, di campagne di sensibilizzazione della popolazione e di stazioni di approvvigionamento supplementare. Ad oggi (2012) molti di questi progetti sono andati a buon fine e hanno portato ottimi risultati come ad esempio il ripopolamento delle Alpi da parte del Gipeto. Nell'ambito dello studio intrapreso, per un'analisi completa delle problematiche e degli interventi a livello europeo, sono stati considerati principalmente quattro articoli che trattano le seguenti tematiche: 1. L'individuazione del momento ideale per cessare le reintroduzioni, in particolare quella del Gipeto sulle Alpi; 2. L'importanza delle carcasse di animali domestici nella dieta di Grifone, Gipeto e Capovaccaio, in due differenti zone della Catalogna (Spagna); 3. Le relazioni intraspecifiche tra gli avvoltoi e altri uccelli necrofagi nei pressi delle stazioni di alimentazione supplementare; 4. L'affidabilità del monitoraggio basato su metodi visivi.

PROBLEMATICHE LEGATE A REINTRODUZIONE, DIFFUSIONE E APPROVVIGIONAMENTO DEGLI AVVOLTOI IN EUROPA

SCARPONI, MARCO
2011/2012

Abstract

Gli avvoltoi sono uccelli necrofagi, presenti in Europa con 4 specie della famiglia Accipitridae. Gyps fulvus (Grifone) e Aegypius monachus (Avvoltoio monaco), di grandi dimensioni, hanno caratteristiche morfologiche comuni tipiche degli avvoltoi, come collo e capo quasi privi di penne. Gypaetus barbatus (Gipeto), è molto simile a un falcone, ma con dimensioni maggiori. Queste tre specie sono tutte stanziali, mentre Neophron percnopterus (Capovaccaio) è un migratore di dimensioni inferiori che sverna principalmente in Africa. Gli avvoltoi europei sono tutti accomunati da una situazione di grave declino che ha avuto inizio nel XX secolo. Questa progressiva estinzione è stata causata da vari fattori antropici come il bracconaggio, la distruzione di habitat naturali e la diminuzione di risorse trofiche data dalla diminuzione della pastorizia e dalle normative contro l'abbandono di carcasse in natura. Data l'importanza della biodiversità e del ruolo che svolgono questi uccelli necrofagi nella catena alimentare, sono stati attuati numerosi progetti volti alla reintroduzione di nuove popolazioni e alla conservazione e approvvigionamento di quelle già esistenti. Questi programmi, resi possibile dalla collaborazione tra Svizzera, Unione Europea e diversi stati membri, prevedono la costituzione di allevamenti e siti di rilascio, di una fitta rete di monitoraggio, di campagne di sensibilizzazione della popolazione e di stazioni di approvvigionamento supplementare. Ad oggi (2012) molti di questi progetti sono andati a buon fine e hanno portato ottimi risultati come ad esempio il ripopolamento delle Alpi da parte del Gipeto. Nell'ambito dello studio intrapreso, per un'analisi completa delle problematiche e degli interventi a livello europeo, sono stati considerati principalmente quattro articoli che trattano le seguenti tematiche: 1. L'individuazione del momento ideale per cessare le reintroduzioni, in particolare quella del Gipeto sulle Alpi; 2. L'importanza delle carcasse di animali domestici nella dieta di Grifone, Gipeto e Capovaccaio, in due differenti zone della Catalogna (Spagna); 3. Le relazioni intraspecifiche tra gli avvoltoi e altri uccelli necrofagi nei pressi delle stazioni di alimentazione supplementare; 4. L'affidabilità del monitoraggio basato su metodi visivi.
ITA
Vultures are scavenger birds, with four species in Europe belonging to the Accipiridae' s family. Gyps fulvus (Griffon vulture) and Aegypius monachus ( Black Vulture), of big dimensions, have common features typical of vultures, like neck and head almost devoid of feathers. The Gypaetus barbatus (Bearded vulture) is instead similar to a falcon, but has a bigger size. These three species are all sedentary birds, while the Neophron percnopterus (Egyptian vulture) is a smaller migratory bird that winters manly in Africa. The European vulture have all been threatened with extinction since the XX century. This progressive extinction is caused by anthropic factors, such as poaching, the destruction of their natural environments and the reduction of the trophic resources after the decrease of farming and the rules against the carcass's abandonment. Given the importance of the biodiversity and the role that these necrophagous birds have in the food chain, numerous projects have been realized to reintroduce new populations and preserve and help the existing ones. These programs are possible thanks to the collaboration with Switzerland and the European Union. They include the construction of bird breeding and places for their release, monitoring, awareness campaigns and supplementary feeding stations. A lot of these projects have been fulfilled until today (2012) and they brought positive results, such as the reintroductions of the Bearded vulture in the Alps. For a better understanding of these problems and their solutions on a European level, four articles regarding the following themes have been considered: 1. The understanding of the best moment to stop reintroducing birds, in particular the one of the Bearded vulture in the Alps. 2. The importance of the domestic animals' s carcass in the diet of Griffon, Bearded vulture and the Egyptian vulture in two different areas of the Catalogna (Spain). 3. The relationship between vultures and other necrophagous birds around the supplementary feeding stations. 4. The reliability of monitoring based on visual methods.
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