INTRODUCTION: Malnutrition is a major obstacle in the management of elderly patients. Frailty and multi-pathology are two important issues that need to be managed as a team by staff working in residences for the elderly. Pressure injuries are an issue related to malnutrition and frailty and worsen the clinical picture of patients. Very little has been explored in Italy about the figure of the Community Dietitian and what role they play in territorial realities of care for the elderly patient. AIM: To improve the health status of patients suffering from pressure injuries through the intake by the dietitian who offers nutritional support following the recommendations in the scientific literature. MATERIALS AND METHODS: An initial search of sources in the literature is performed. Selected patients undergo MUST screening test and anthropometric measurements and clinical condition study. Specific ONS for the treatment of pressure injuries was administered to each patient for 2 months. The progress of pressure injury according to the PUSH scale is monitored. Brochures on nutritional treatment of pressure injury are also provided to staff. RESULTS: 18 females and 3 males were recruited in the study carried out in RSAs in Turin and province, majority of them BMI< 18.5 (43%), the most frequently encountered diseases are cardiovascular system, neurological and neurodegenerative diseases, oncology, type 2 diabetes mellitus, MUST scale notes that 33% of patients are at high risk of malnutrition. After 2 months of treatment 52% improved lesions, 19% worsened and 29% stationary. CONCLUSIONS: The Community Dietitian is an essential figure for the proper management of a complex patient such as the elderly patient living in the community, it is a resource that with its knowledge and professionalism, working as a community team, leads to benefits in terms of the patient's quality of life. Keywords: elderly people, pressure ulcers, nursing homes, dietitian role, frailty, malnutrition

INTRODUZIONE: la malnutrizione è un grande ostacolo nella gestione dei pazienti anziani. La fragilità e la pluripatologia sono due importanti aspetti che devono essere gestiti in équipe dal personale che lavora nelle residenze per anziani. Le lesioni da pressione sono una problematica correlata a malnutrizione e fragilità e peggiorano il quadro clinico dei pazienti. Ben poco è stata esplorata in Italia la figura del Dietista di Comunità e che ruolo ha in realtà territoriali di assistenza al paziente anziano. OBIETTIVO: migliorare lo stato di salute dei pazienti che soffrono di lesioni da pressione attraverso la presa in carico da parte del Dietista che offre un supporto nutrizionale seguendo le raccomandazioni presenti in letteratura scientifica. MATERIALI E METODI: viene eseguita prima la ricerca delle fonti in letteratura scientifica. I pazienti selezionati sono sottoposti test di screening MUST, misurazioni antropometriche e studio delle condizioni cliniche. È stato somministrato ONS specifico per il trattamento delle lesioni da pressione a ogni paziente per 2 mesi. Viene monitorato l’andamento della lesione da pressione secondo la scala PUSH. Viene inoltre fornita al personale brochure sul trattamento nutrizionale delle lesioni da pressione. RISULTATI: sono stati reclutati 18 femmine e 3 maschi nello studio svolto in RSA di Torino e provincia, la maggioranza di essi ha BMI< 18,5 (43%), le patologie più frequentemente riscontrate sono a carico del sistema cardiocircolatorio, patologie neurologiche e neurodegenerative, oncologiche, diabete mellito di tipo 2. La scala MUST rileva che il 33% dei pazienti è ad alto rischio di malnutrizione. Dopo 2 mesi di trattamento 52% lesioni migliorate, 19% peggiorate e 29% stazionarie. CONCLUSIONI: Il Dietista di Comunità è una figura essenziale per la corretta gestione delle complessità del paziente anziano che vive in comunità ed è una risorsa che con le sue conoscenze e la sua professionalità, lavorando in équipe territoriale, porta a benefici in termini di qualità di vita del paziente. Keywords: elderly people, pressure ulcers, nursing homes, dietitian role, frailty, malnutrition

ll ruolo del dietista in ambito residenziale sanitario assistenziale, in particolare per pazienti affetti da lesioni da pressione

POCHETTINO, SERENA
2023/2024

Abstract

INTRODUZIONE: la malnutrizione è un grande ostacolo nella gestione dei pazienti anziani. La fragilità e la pluripatologia sono due importanti aspetti che devono essere gestiti in équipe dal personale che lavora nelle residenze per anziani. Le lesioni da pressione sono una problematica correlata a malnutrizione e fragilità e peggiorano il quadro clinico dei pazienti. Ben poco è stata esplorata in Italia la figura del Dietista di Comunità e che ruolo ha in realtà territoriali di assistenza al paziente anziano. OBIETTIVO: migliorare lo stato di salute dei pazienti che soffrono di lesioni da pressione attraverso la presa in carico da parte del Dietista che offre un supporto nutrizionale seguendo le raccomandazioni presenti in letteratura scientifica. MATERIALI E METODI: viene eseguita prima la ricerca delle fonti in letteratura scientifica. I pazienti selezionati sono sottoposti test di screening MUST, misurazioni antropometriche e studio delle condizioni cliniche. È stato somministrato ONS specifico per il trattamento delle lesioni da pressione a ogni paziente per 2 mesi. Viene monitorato l’andamento della lesione da pressione secondo la scala PUSH. Viene inoltre fornita al personale brochure sul trattamento nutrizionale delle lesioni da pressione. RISULTATI: sono stati reclutati 18 femmine e 3 maschi nello studio svolto in RSA di Torino e provincia, la maggioranza di essi ha BMI< 18,5 (43%), le patologie più frequentemente riscontrate sono a carico del sistema cardiocircolatorio, patologie neurologiche e neurodegenerative, oncologiche, diabete mellito di tipo 2. La scala MUST rileva che il 33% dei pazienti è ad alto rischio di malnutrizione. Dopo 2 mesi di trattamento 52% lesioni migliorate, 19% peggiorate e 29% stazionarie. CONCLUSIONI: Il Dietista di Comunità è una figura essenziale per la corretta gestione delle complessità del paziente anziano che vive in comunità ed è una risorsa che con le sue conoscenze e la sua professionalità, lavorando in équipe territoriale, porta a benefici in termini di qualità di vita del paziente. Keywords: elderly people, pressure ulcers, nursing homes, dietitian role, frailty, malnutrition
The role of the dietitian in residential health care settings, particularly for patients with pressure injuries
INTRODUCTION: Malnutrition is a major obstacle in the management of elderly patients. Frailty and multi-pathology are two important issues that need to be managed as a team by staff working in residences for the elderly. Pressure injuries are an issue related to malnutrition and frailty and worsen the clinical picture of patients. Very little has been explored in Italy about the figure of the Community Dietitian and what role they play in territorial realities of care for the elderly patient. AIM: To improve the health status of patients suffering from pressure injuries through the intake by the dietitian who offers nutritional support following the recommendations in the scientific literature. MATERIALS AND METHODS: An initial search of sources in the literature is performed. Selected patients undergo MUST screening test and anthropometric measurements and clinical condition study. Specific ONS for the treatment of pressure injuries was administered to each patient for 2 months. The progress of pressure injury according to the PUSH scale is monitored. Brochures on nutritional treatment of pressure injury are also provided to staff. RESULTS: 18 females and 3 males were recruited in the study carried out in RSAs in Turin and province, majority of them BMI< 18.5 (43%), the most frequently encountered diseases are cardiovascular system, neurological and neurodegenerative diseases, oncology, type 2 diabetes mellitus, MUST scale notes that 33% of patients are at high risk of malnutrition. After 2 months of treatment 52% improved lesions, 19% worsened and 29% stationary. CONCLUSIONS: The Community Dietitian is an essential figure for the proper management of a complex patient such as the elderly patient living in the community, it is a resource that with its knowledge and professionalism, working as a community team, leads to benefits in terms of the patient's quality of life. Keywords: elderly people, pressure ulcers, nursing homes, dietitian role, frailty, malnutrition
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Tesi Pochettino Serena- IL RUOLO DEL DIETISTA IN AMBITO RESIDENZIALE SANITARIO ASSISTENZIALE, IN PARTICOLARE PER PAZIENTI AFFETTI DA LESIONI DA PRESSIONE.pdf

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Descrizione: Tesi sperimentale sul ruolo del Dietista di Comunità nella gestione dei pazienti in RSA affetti da LDP.
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Utilizza questo identificativo per citare o creare un link a questo documento: https://hdl.handle.net/20.500.14240/162972