Droughts are complex phenomena that are difficult to identify, define, and characterize, and they have significant impacts on the agricultural sector worldwide. Hence, a deeper understanding of droughts’ characterization and their effects on local contexts is needed. Given that drought impacts encompass a broad set of economic, social, and environmental effects, the specific focus of this work is the evaluation of the direct economic costs of drought on agriculture for different social groups. The adopted perspective, which is part of the market valuation techniques, considers the quantity of crop production lost during a drought along with the associated market price. It provides a quantification of drought effects on price and production, and it also enables the determination of the degree of vulnerability of different economic actors in specific contexts. The main lines of inquiry of the research are to delineate a possible method for identifying drought events; to identify the extent to which different social groups are affected by a drought event; and to verify whether it is possible not only for negative effects to arise from drought occurrence. In doing so, two case studies are analysed: one in the Republic of Cyprus and one in Apulia. For the identification of drought periods, the approach consists of the use of the Standardized Precipitation Evapotranspiration Index (SPEI) and the subsequent calculation of the most representative drought parameters. Once a specific drought event is selected as the most relevant one for the analysis in each of the two case studies, the following step consists of the quantification of socioeconomic impacts of drought. To this aim, classic economic surplus theory is applied to various crop categories to compute different economic effects of drought on producers and consumers arising from price and production changes. These effects are the quantity effect (reduction of crop yield caused by drought conditions), the price effect (increase of prices due to reduced availability) and the deadweight loss. The combination of these effects can lead to the definition of “winners” and “losers” from the drought event both between the two categories and within the same category. Results, at least in the Cypriot case study, point out the existence of distributive impacts between the two categories, with producers overall benefitting from the higher prices generated by the drought event considered that partially or totally compensate for the reduction in crop production, and consumers generally suffering from higher prices.

La siccità è un fenomeno complesso, difficile da identificare, definire e caratterizzare, con impatti significativi sul settore agricolo a livello globale. Pertanto, è necessaria una comprensione più approfondita di tale fenomeno e dei suoi effetti a livello locale. Poiché gli impatti della siccità comprendono un'ampia gamma di effetti economici, sociali e ambientali, l'obiettivo specifico di questo lavoro è quello di valutare i costi economici diretti della siccità sull'agricoltura per diversi attori. L’approccio adottato, che rientra nelle tecniche di valutazione di mercato, considera le quantità di produzione agricola perse durante una siccità insieme al prezzo di mercato associato. Ciò consente di quantificare gli effetti della siccità sui prezzi e sulla produzione e di determinare il grado di vulnerabilità di diversi attori economici in specifici contesti. Le principali domande di ricerca sono: delineare un possibile metodo per l'identificazione degli eventi siccitosi; individuare la misura in cui i diversi gruppi sociali sono colpiti da un evento di siccità; verificare se sia possibile che dalla siccità derivino anche impatti positivi per alcuni attori. A tal fine, la ricerca si concentra sull'analisi di due casi studio: la Repubblica di Cipro e la Puglia. Per l’identificazione dei periodi di siccità, l’approccio adottato prevede l’uso dello Standardized Precipitation Evapotranspiration Index (SPEI) e il successivo calcolo dei parametri siccitosi più rappresentativi. Una volta selezionato un evento di siccità come il più rilevante per l'analisi in ciascuno dei due casi di studio, il passo successivo consiste nella quantificazione degli impatti socioeconomici della siccità. A questo scopo, la teoria del surplus economico viene applicata a diverse categorie di colture per calcolare i vari effetti economici della siccità su produttori e consumatori derivanti dalle variazioni di prezzo e produzione. Tali impatti includono l'effetto quantità (riduzione della resa delle colture dovuta alle condizioni di siccità), l'effetto prezzo (aumento dei prezzi dovuto alla minore disponibilità) e la perdita di efficienza economica (deadweight loss). La combinazione di questi effetti permette di definire “vincitori” e “perdenti” di un evento siccitoso, sia tra le due categorie che all’interno di una stessa categoria. I risultati, almeno per il caso cipriota, evidenziano l’esistenza di impatti distributivi tra le due categorie: i produttori complessivamente traggono beneficio dall’aumento dei prezzi generato dall’evento siccitoso, il quale compensa parzialmente o totalmente la riduzione della produzione agricola; i consumatori invece subiscono generalmente le negative conseguenze dettate dall'aumento dei prezzi.

The Socioeconomic Impacts of Drought on Agriculture: Case Studies of Cyprus and Apulia

TADIOTTO, RICCARDO
2023/2024

Abstract

La siccità è un fenomeno complesso, difficile da identificare, definire e caratterizzare, con impatti significativi sul settore agricolo a livello globale. Pertanto, è necessaria una comprensione più approfondita di tale fenomeno e dei suoi effetti a livello locale. Poiché gli impatti della siccità comprendono un'ampia gamma di effetti economici, sociali e ambientali, l'obiettivo specifico di questo lavoro è quello di valutare i costi economici diretti della siccità sull'agricoltura per diversi attori. L’approccio adottato, che rientra nelle tecniche di valutazione di mercato, considera le quantità di produzione agricola perse durante una siccità insieme al prezzo di mercato associato. Ciò consente di quantificare gli effetti della siccità sui prezzi e sulla produzione e di determinare il grado di vulnerabilità di diversi attori economici in specifici contesti. Le principali domande di ricerca sono: delineare un possibile metodo per l'identificazione degli eventi siccitosi; individuare la misura in cui i diversi gruppi sociali sono colpiti da un evento di siccità; verificare se sia possibile che dalla siccità derivino anche impatti positivi per alcuni attori. A tal fine, la ricerca si concentra sull'analisi di due casi studio: la Repubblica di Cipro e la Puglia. Per l’identificazione dei periodi di siccità, l’approccio adottato prevede l’uso dello Standardized Precipitation Evapotranspiration Index (SPEI) e il successivo calcolo dei parametri siccitosi più rappresentativi. Una volta selezionato un evento di siccità come il più rilevante per l'analisi in ciascuno dei due casi di studio, il passo successivo consiste nella quantificazione degli impatti socioeconomici della siccità. A questo scopo, la teoria del surplus economico viene applicata a diverse categorie di colture per calcolare i vari effetti economici della siccità su produttori e consumatori derivanti dalle variazioni di prezzo e produzione. Tali impatti includono l'effetto quantità (riduzione della resa delle colture dovuta alle condizioni di siccità), l'effetto prezzo (aumento dei prezzi dovuto alla minore disponibilità) e la perdita di efficienza economica (deadweight loss). La combinazione di questi effetti permette di definire “vincitori” e “perdenti” di un evento siccitoso, sia tra le due categorie che all’interno di una stessa categoria. I risultati, almeno per il caso cipriota, evidenziano l’esistenza di impatti distributivi tra le due categorie: i produttori complessivamente traggono beneficio dall’aumento dei prezzi generato dall’evento siccitoso, il quale compensa parzialmente o totalmente la riduzione della produzione agricola; i consumatori invece subiscono generalmente le negative conseguenze dettate dall'aumento dei prezzi.
The Socioeconomic Impacts of Drought on Agriculture: Case Studies of Cyprus and Apulia
Droughts are complex phenomena that are difficult to identify, define, and characterize, and they have significant impacts on the agricultural sector worldwide. Hence, a deeper understanding of droughts’ characterization and their effects on local contexts is needed. Given that drought impacts encompass a broad set of economic, social, and environmental effects, the specific focus of this work is the evaluation of the direct economic costs of drought on agriculture for different social groups. The adopted perspective, which is part of the market valuation techniques, considers the quantity of crop production lost during a drought along with the associated market price. It provides a quantification of drought effects on price and production, and it also enables the determination of the degree of vulnerability of different economic actors in specific contexts. The main lines of inquiry of the research are to delineate a possible method for identifying drought events; to identify the extent to which different social groups are affected by a drought event; and to verify whether it is possible not only for negative effects to arise from drought occurrence. In doing so, two case studies are analysed: one in the Republic of Cyprus and one in Apulia. For the identification of drought periods, the approach consists of the use of the Standardized Precipitation Evapotranspiration Index (SPEI) and the subsequent calculation of the most representative drought parameters. Once a specific drought event is selected as the most relevant one for the analysis in each of the two case studies, the following step consists of the quantification of socioeconomic impacts of drought. To this aim, classic economic surplus theory is applied to various crop categories to compute different economic effects of drought on producers and consumers arising from price and production changes. These effects are the quantity effect (reduction of crop yield caused by drought conditions), the price effect (increase of prices due to reduced availability) and the deadweight loss. The combination of these effects can lead to the definition of “winners” and “losers” from the drought event both between the two categories and within the same category. Results, at least in the Cypriot case study, point out the existence of distributive impacts between the two categories, with producers overall benefitting from the higher prices generated by the drought event considered that partially or totally compensate for the reduction in crop production, and consumers generally suffering from higher prices.
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Utilizza questo identificativo per citare o creare un link a questo documento: https://hdl.handle.net/20.500.14240/162611