INTRODUCTION. Worldwide, approximately 89% of patients with renal failure are treated with hemodialysis and poor adherence to the therapeutic regimen is a problem in this patient population as it contributes to an increase in morbidity and mortality. From a recent survey, out of 159 patients of the ASL To5, 86 (54%) were found to be malnourished. OBJECTIVE. To describe the experience of hemodialysis patients with respect to adherence to the diet, the reasons that lead to malnutrition and to detect the perception of operators on the topic in order to guide the therapeutic education intervention. MATERIALS AND METHODS. Descriptive qualitative study carried out between October and November 2024 through ten single semi-structured interviews (SI) and two focus groups (FG). The SI and the FG were audio-recorded and transcribed verbatim in a Microsoft Word document and analyzed through the content analysis of the transcripts that occurred in 3 phases: initial, focused and theoretical coding and which led to the identification of the core, significant and recurring categories. RESULTS. Among the macro-categories that emerged with the SI (7 + 32 categories) and with the FG (9 + 44 categories) the most relevant concern the emotional and psychological aspects, incorrect eating behaviors, the figures that provide motivation and support, the barriers, the factors favoring adherence and the strategies to improve it. CONCLUSIONS. It is a priority to structure training interventions aimed at all staff (company refresher courses and periodic internal refreshers) and to complete the team with the acquisition of a dedicated dietetic resource. Following the establishment and consolidation of the multidisciplinary network, it will be possible to promote effective interventions aimed at the dialysis population, caregivers and the family unit, through targeted projects, also with the aid of telemedicine, based on the DM 77/202 regulation and as recommended by the National Chronic Disease Plan. Keywords: Adherence and Haemodialysis, Content Analysis and Methodology, Nutritional Therapy, Educational and Psychological Interventions, eHealth

INTRODUZIONE. A livello mondiale, circa l’89% dei pazienti con insufficienza renale è trattato con l’emodialisi e la scarsa aderenza al regime terapeutico è un problema in questa popolazione di pazienti in quanto contribuisce ad un aumento di morbilità e mortalità. Da una recente indagine, su 159 pazienti dell’Asl To5, 86 (54%) sono risultati malnutriti. OBIETTIVO. Descrivere il vissuto dei pazienti emodializzati rispetto all’aderenza al regime alimentare, le motivazioni che inducono alla malnutrizione e rilevare il percepito degli operatori sul tema al fine di orientare l’intervento di educazione terapeutica. MATERIALI E METODI. Studio qualitativo descrittivo effettuato tra ottobre e novembre 2024 attraverso dieci singole interviste (SI) semi-strutturate e due focus group (FG). Le SI e i FG sono stati audioregistrati e trascritti verbatim in un documento Microsoft Word e analizzati attraverso l’analisi del contenuto delle trascrizioni che è avvenuta in tre fasi: codifica iniziale, focalizzata e teorica e che ha condotto all’individuazione delle categorie core, significative e ricorrenti. RISULTATI. Tra le macro-categorie emerse con le SI (7 + 32 categorie) e con i FG (9 + 44 categorie) le più rilevanti riguardano gli aspetti emotivi e psicologici, i comportamenti alimentari scorretti, le figure che forniscono motivazione e supporto, le barriere, i fattori favorenti l’aderenza e le strategie per migliorarla. CONCLUSIONI. Risulta prioritario strutturare interventi di formazione rivolti a tutto il personale (corsi di aggiornamento aziendali e refresh periodici interni) e completare l’equipe con l’acquisizione di una risorsa dietistica dedicata. Successivamente alla costituzione e al consolidamento della rete multidisciplinare, sarà possibile promuovere efficaci interventi rivolti alla popolazione dializzata, ai caregiver e al nucleo famigliare, tramite progetti mirati, anche attraverso l’ausilio della telemedicina, sulla base della normativa DM 77/202 e come auspicato dal Piano Nazionale della Cronicità. Keywords: Adherence and Haemodialysis, Content Analysis and Methodology, Nutritional Therapy, Educational and Psychological Interventions, eHealth

Aderenza al regime alimentare degli emodializzati: indagine sul vissuto dei pazienti e degli operatori

NEGRO, ALESSANDRA
2023/2024

Abstract

INTRODUZIONE. A livello mondiale, circa l’89% dei pazienti con insufficienza renale è trattato con l’emodialisi e la scarsa aderenza al regime terapeutico è un problema in questa popolazione di pazienti in quanto contribuisce ad un aumento di morbilità e mortalità. Da una recente indagine, su 159 pazienti dell’Asl To5, 86 (54%) sono risultati malnutriti. OBIETTIVO. Descrivere il vissuto dei pazienti emodializzati rispetto all’aderenza al regime alimentare, le motivazioni che inducono alla malnutrizione e rilevare il percepito degli operatori sul tema al fine di orientare l’intervento di educazione terapeutica. MATERIALI E METODI. Studio qualitativo descrittivo effettuato tra ottobre e novembre 2024 attraverso dieci singole interviste (SI) semi-strutturate e due focus group (FG). Le SI e i FG sono stati audioregistrati e trascritti verbatim in un documento Microsoft Word e analizzati attraverso l’analisi del contenuto delle trascrizioni che è avvenuta in tre fasi: codifica iniziale, focalizzata e teorica e che ha condotto all’individuazione delle categorie core, significative e ricorrenti. RISULTATI. Tra le macro-categorie emerse con le SI (7 + 32 categorie) e con i FG (9 + 44 categorie) le più rilevanti riguardano gli aspetti emotivi e psicologici, i comportamenti alimentari scorretti, le figure che forniscono motivazione e supporto, le barriere, i fattori favorenti l’aderenza e le strategie per migliorarla. CONCLUSIONI. Risulta prioritario strutturare interventi di formazione rivolti a tutto il personale (corsi di aggiornamento aziendali e refresh periodici interni) e completare l’equipe con l’acquisizione di una risorsa dietistica dedicata. Successivamente alla costituzione e al consolidamento della rete multidisciplinare, sarà possibile promuovere efficaci interventi rivolti alla popolazione dializzata, ai caregiver e al nucleo famigliare, tramite progetti mirati, anche attraverso l’ausilio della telemedicina, sulla base della normativa DM 77/202 e come auspicato dal Piano Nazionale della Cronicità. Keywords: Adherence and Haemodialysis, Content Analysis and Methodology, Nutritional Therapy, Educational and Psychological Interventions, eHealth
Dietary adherence in haemodialysis patients: a survey of patients' and operators' experiences
INTRODUCTION. Worldwide, approximately 89% of patients with renal failure are treated with hemodialysis and poor adherence to the therapeutic regimen is a problem in this patient population as it contributes to an increase in morbidity and mortality. From a recent survey, out of 159 patients of the ASL To5, 86 (54%) were found to be malnourished. OBJECTIVE. To describe the experience of hemodialysis patients with respect to adherence to the diet, the reasons that lead to malnutrition and to detect the perception of operators on the topic in order to guide the therapeutic education intervention. MATERIALS AND METHODS. Descriptive qualitative study carried out between October and November 2024 through ten single semi-structured interviews (SI) and two focus groups (FG). The SI and the FG were audio-recorded and transcribed verbatim in a Microsoft Word document and analyzed through the content analysis of the transcripts that occurred in 3 phases: initial, focused and theoretical coding and which led to the identification of the core, significant and recurring categories. RESULTS. Among the macro-categories that emerged with the SI (7 + 32 categories) and with the FG (9 + 44 categories) the most relevant concern the emotional and psychological aspects, incorrect eating behaviors, the figures that provide motivation and support, the barriers, the factors favoring adherence and the strategies to improve it. CONCLUSIONS. It is a priority to structure training interventions aimed at all staff (company refresher courses and periodic internal refreshers) and to complete the team with the acquisition of a dedicated dietetic resource. Following the establishment and consolidation of the multidisciplinary network, it will be possible to promote effective interventions aimed at the dialysis population, caregivers and the family unit, through targeted projects, also with the aid of telemedicine, based on the DM 77/202 regulation and as recommended by the National Chronic Disease Plan. Keywords: Adherence and Haemodialysis, Content Analysis and Methodology, Nutritional Therapy, Educational and Psychological Interventions, eHealth
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Descrizione: Studio descrittivo finalizzato ad attuare una riorganizzazione del Servizio rispetto alle proposte di educazione terapeutica, nell'ottica di favorire una buona pratica clinica
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