The internship report describes the main activities undertaken at the "Cascina Revignano" canning company; the internship experience was useful in assisting in the implementation of the contents of the Community Regulations regarding food safety requirements, the implementation of proper labeling, the application of the concepts of traceability and retraceability, and the FBO obligations related to food, regarding the concepts of product recall and withdrawal. The conduct of the internship was made possible by the mentoring by Mr. Luca Ferrero and the family environment with which I was greeted by the staff. The in-depth report covers Kosher certification of animal products, an attestation issued by specialized Authorities or agencies recognized by the Jewish community to confirm that a food product meets the Jewish dietary laws and requirements dictated by Kasherut. In particular, the requirements for meat and dairy products to obtain such certification at the level of sale and packaging for subsequent marketing with the corresponding symbol (Hechsher) are examined. Also examined are the benefits that can be derived from certification, in particular, for companies interested in promoting "Made in Italy" to countries that have the largest number of Jewish communities or at least with a large market attracted to kosher foods. Furthermore, in order for companies to achieve a possible expansion of their domestic market, through the Kosher certification of their products, it is hoped that information and communication actions will be implemented to make the consumer aware of the guarantees offered by the certification itself

Nella relazione di tirocinio vengono descritte le principali attività intraprese presso l’azienda conserviera "Cascina Revignano"; l’esperienza di tirocinio è stata utile nell’assistere alla messa in atto dei contenuti dei Regolamenti Comunitari riguardanti i requisiti di sicurezza degli alimenti, all’attuazione di una corretta etichettatura, all’applicazione dei concetti di tracciabilità e di rintracciabilità e agli obblighi dell’OSA relativi agli alimenti, riguardo ai concetti di ritiro e richiamo di prodotto. Lo svolgimento del tirocinio è stato reso possibile grazie al tutoraggio da parte del sig. Luca Ferrero e dall’ambiente famigliare con cui sono stata accolta dal personale. La relazione di approfondimento riguarda la certificazione Kosher dei prodotti di origine animale, attestazione emessa da Autorità o agenzie specializzate, riconosciute dalla comunità ebraica a conferma che un prodotto alimentare rispetta le leggi e i requisiti dietetici ebraici dettami dalla Kasherut. In particolare, vengono esaminati i requisiti affinché carni e latticini possano ottenere tale certificazione a livello di vendita e di confezionamento per la successiva immissione sul mercato con relativo simbolo (Hechsher). Vengono analizzati i vantaggi che possono derivare dalla certificazione, in particolare, alle imprese interessate a promuovere il "Made in Italy" verso i Paesi che contano le comunità ebraiche più numerose o comunque con un grande mercato attratto dagli alimenti kosher. Inoltre, affinché le aziende raggiungano un possibile ampliamento del proprio mercato interno, mediante la certificazione Kosher dei loro prodotti, si auspica che vengano messe in atto azioni di informazione e comunicazione per mettere al corrente il consumatore riguardo le garanzie offerte dalla certificazione stessa.

La certificazione Kosher dei prodotti di origine animale

BACCARANI, ELENA MARIA
2022/2023

Abstract

Nella relazione di tirocinio vengono descritte le principali attività intraprese presso l’azienda conserviera "Cascina Revignano"; l’esperienza di tirocinio è stata utile nell’assistere alla messa in atto dei contenuti dei Regolamenti Comunitari riguardanti i requisiti di sicurezza degli alimenti, all’attuazione di una corretta etichettatura, all’applicazione dei concetti di tracciabilità e di rintracciabilità e agli obblighi dell’OSA relativi agli alimenti, riguardo ai concetti di ritiro e richiamo di prodotto. Lo svolgimento del tirocinio è stato reso possibile grazie al tutoraggio da parte del sig. Luca Ferrero e dall’ambiente famigliare con cui sono stata accolta dal personale. La relazione di approfondimento riguarda la certificazione Kosher dei prodotti di origine animale, attestazione emessa da Autorità o agenzie specializzate, riconosciute dalla comunità ebraica a conferma che un prodotto alimentare rispetta le leggi e i requisiti dietetici ebraici dettami dalla Kasherut. In particolare, vengono esaminati i requisiti affinché carni e latticini possano ottenere tale certificazione a livello di vendita e di confezionamento per la successiva immissione sul mercato con relativo simbolo (Hechsher). Vengono analizzati i vantaggi che possono derivare dalla certificazione, in particolare, alle imprese interessate a promuovere il "Made in Italy" verso i Paesi che contano le comunità ebraiche più numerose o comunque con un grande mercato attratto dagli alimenti kosher. Inoltre, affinché le aziende raggiungano un possibile ampliamento del proprio mercato interno, mediante la certificazione Kosher dei loro prodotti, si auspica che vengano messe in atto azioni di informazione e comunicazione per mettere al corrente il consumatore riguardo le garanzie offerte dalla certificazione stessa.
ITA
The internship report describes the main activities undertaken at the "Cascina Revignano" canning company; the internship experience was useful in assisting in the implementation of the contents of the Community Regulations regarding food safety requirements, the implementation of proper labeling, the application of the concepts of traceability and retraceability, and the FBO obligations related to food, regarding the concepts of product recall and withdrawal. The conduct of the internship was made possible by the mentoring by Mr. Luca Ferrero and the family environment with which I was greeted by the staff. The in-depth report covers Kosher certification of animal products, an attestation issued by specialized Authorities or agencies recognized by the Jewish community to confirm that a food product meets the Jewish dietary laws and requirements dictated by Kasherut. In particular, the requirements for meat and dairy products to obtain such certification at the level of sale and packaging for subsequent marketing with the corresponding symbol (Hechsher) are examined. Also examined are the benefits that can be derived from certification, in particular, for companies interested in promoting "Made in Italy" to countries that have the largest number of Jewish communities or at least with a large market attracted to kosher foods. Furthermore, in order for companies to achieve a possible expansion of their domestic market, through the Kosher certification of their products, it is hoped that information and communication actions will be implemented to make the consumer aware of the guarantees offered by the certification itself
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Utilizza questo identificativo per citare o creare un link a questo documento: https://hdl.handle.net/20.500.14240/157423