This paper intends to examine the current dynamics concerning the world of food, understood as the object, means and result of brand communication in the 21ts century, and the change it has undergone in recent years. Food has always been culture: every country has its typical recipes, its culinary traditions, its table customs, its meanings. Food and the way it is conceived have changed. Today we know that we do not eat just to live. We eat to socialise, to define our status, to tickle our senses, to have new experiences and to create them. The consumer no longer buys a product just to satisfy a primary need, but does so with the intention of living an experience, of entering and becoming part of the history of that product. Just as every country identifies itself with a certain dish, every brand in the food and beverage sector is reflected in a clear and precise line of communication. So food speaks, but not only. It tells stories, is emotionally connoted, arouses emotions and provides experiences: this is how Food Marketing was born. Knowing, fascinating, building loyalty and expanding the audience of possible consumers are now the objectives of brands that want to assert their position in a sector that is no longer just dedicated to satisfying a physiological need. Communication is one of the keys to success, both online and offline, and is a decisive component that can no longer be neglected in any case. I therefore decided to analyse how it is applied today by large and small brands, which have had to learn and modify their marketing strategies in order to keep up with new consumer needs. It was also interesting to observe the wave of trends that have multiplied, especially thanks to the rise of social media, ranging from organic to vegan and healthy eating styles, which have triggered an increasingly intense sectorialisation and verticalization of companies, leading them to specialise and make themselves unique thanks also to a growing competence in design and an original and innovative communication strategy. In conclusion, the case of Flower Burger is significant. This Italian brand is expanding abroad and has managed to give substance to its value propositions in an amazing way. Colourful, fun mood, healthy spirit, innovation of the classic fast food but in a healthy version: gourmet vegan sandwiches. An explosion of novelty, a breath of fresh air that has allowed it to successfully make its way in the sector, with a Seventies style that offers an exhilarating culinary experience, moving away from the rigid vision of the vegan product and entering into the spirit of the "flower children", revisited in a modern key.

Il presente elaborato intende esaminare le dinamiche attuali che concernono il mondo del cibo, inteso come oggetto, mezzo e risultato della comunicazione dei brand del XI secolo e il cambiamento che hanno attraversato negli anni più recenti. Il cibo è sempre stato cultura: ogni Paese ha le sue ricette tipiche, le sue tradizioni culinarie, le sue usanze a tavola, i suoi significati. L’alimentazione e il modo di concepirla sono cambiati. Oggi sappiamo che non si mangia solo per vivere. Si mangia per socializzare, per definire il proprio status, per stuzzicare i sensi, per fare nuove esperienze e per crearle. Il consumatore non acquista più un prodotto solo per soddisfare una necessità primaria, ma lo fa con l’intenzione di vivere un’esperienza, di entrare e diventare parte della storia di quel prodotto. Così come ogni Paese si riconosce in un certo piatto, ogni brand del settore food and beverage si riflette in una linea di comunicazione chiara e precisa. Il cibo quindi parla, ma non solo. Racconta storie, viene connotato emotivamente, suscita emozioni e fa vivere esperienze: ecco come nasce il Food Marketing. Conoscere, affascinare, fidelizzare e ampliare la platea dei possibili consumatori sono oggi gli obiettivi dei brand che vogliono affermare la propria posizione in un settore che non è più solamente dedicato a rispondere ad un bisogno fisiologico. La comunicazione è una delle chiavi del successo, sia online che offline ed è una componente decisiva, che non può più essere trascurata, in nessuna fattispecie. Ho deciso quindi di analizzare come viene applicata oggi dai grandi e piccoli brand, che hanno dovuto imparare e modificare le proprie strategie di marketing per stare al passo con le nuove esigenze dei consumatori. Interessante è stato anche osservare l’ondata di tendenze che si sono moltiplicate, soprattutto anche grazie al potenziamento dei social, che spaziano dal biologico, al vegano e allo stile di alimentazione healthy che hanno dato il via ad una settorializzazione e verticalizzazione delle aziende sempre più intensa, e che le ha portate a specializzarsi e rendersi uniche grazie anche una crescente competenza nel design e in una strategia comunicativa originale e innovativa. In conclusione, significativo il caso rappresentato di Flower Burger, brand italiano che si sta espandendo all’estero e che ha saputo dare concretezza alle proprie value propositions in modo stupefacente. Mood colorato, divertente, spirito salutista, innovazione del classico fast food ma in versione salutare: panini gourmet vegani. Un’esplosione di novità, una ventata di aria fresca che gli ha permesso di farsi strada con successo nel settore, con uno stile seventies che offre un’esperienza culinaria esilarante, uscendo dalla rigida visione del prodotto vegano ed entrando nello spirito dei “figli dei fiori”, rivisitato in chiave moderna.

Food Communication: persone, cibo ed esperienze al centro della comunicazione dei brand

MASSARO, SABRINA
2020/2021

Abstract

Il presente elaborato intende esaminare le dinamiche attuali che concernono il mondo del cibo, inteso come oggetto, mezzo e risultato della comunicazione dei brand del XI secolo e il cambiamento che hanno attraversato negli anni più recenti. Il cibo è sempre stato cultura: ogni Paese ha le sue ricette tipiche, le sue tradizioni culinarie, le sue usanze a tavola, i suoi significati. L’alimentazione e il modo di concepirla sono cambiati. Oggi sappiamo che non si mangia solo per vivere. Si mangia per socializzare, per definire il proprio status, per stuzzicare i sensi, per fare nuove esperienze e per crearle. Il consumatore non acquista più un prodotto solo per soddisfare una necessità primaria, ma lo fa con l’intenzione di vivere un’esperienza, di entrare e diventare parte della storia di quel prodotto. Così come ogni Paese si riconosce in un certo piatto, ogni brand del settore food and beverage si riflette in una linea di comunicazione chiara e precisa. Il cibo quindi parla, ma non solo. Racconta storie, viene connotato emotivamente, suscita emozioni e fa vivere esperienze: ecco come nasce il Food Marketing. Conoscere, affascinare, fidelizzare e ampliare la platea dei possibili consumatori sono oggi gli obiettivi dei brand che vogliono affermare la propria posizione in un settore che non è più solamente dedicato a rispondere ad un bisogno fisiologico. La comunicazione è una delle chiavi del successo, sia online che offline ed è una componente decisiva, che non può più essere trascurata, in nessuna fattispecie. Ho deciso quindi di analizzare come viene applicata oggi dai grandi e piccoli brand, che hanno dovuto imparare e modificare le proprie strategie di marketing per stare al passo con le nuove esigenze dei consumatori. Interessante è stato anche osservare l’ondata di tendenze che si sono moltiplicate, soprattutto anche grazie al potenziamento dei social, che spaziano dal biologico, al vegano e allo stile di alimentazione healthy che hanno dato il via ad una settorializzazione e verticalizzazione delle aziende sempre più intensa, e che le ha portate a specializzarsi e rendersi uniche grazie anche una crescente competenza nel design e in una strategia comunicativa originale e innovativa. In conclusione, significativo il caso rappresentato di Flower Burger, brand italiano che si sta espandendo all’estero e che ha saputo dare concretezza alle proprie value propositions in modo stupefacente. Mood colorato, divertente, spirito salutista, innovazione del classico fast food ma in versione salutare: panini gourmet vegani. Un’esplosione di novità, una ventata di aria fresca che gli ha permesso di farsi strada con successo nel settore, con uno stile seventies che offre un’esperienza culinaria esilarante, uscendo dalla rigida visione del prodotto vegano ed entrando nello spirito dei “figli dei fiori”, rivisitato in chiave moderna.
ITA
This paper intends to examine the current dynamics concerning the world of food, understood as the object, means and result of brand communication in the 21ts century, and the change it has undergone in recent years. Food has always been culture: every country has its typical recipes, its culinary traditions, its table customs, its meanings. Food and the way it is conceived have changed. Today we know that we do not eat just to live. We eat to socialise, to define our status, to tickle our senses, to have new experiences and to create them. The consumer no longer buys a product just to satisfy a primary need, but does so with the intention of living an experience, of entering and becoming part of the history of that product. Just as every country identifies itself with a certain dish, every brand in the food and beverage sector is reflected in a clear and precise line of communication. So food speaks, but not only. It tells stories, is emotionally connoted, arouses emotions and provides experiences: this is how Food Marketing was born. Knowing, fascinating, building loyalty and expanding the audience of possible consumers are now the objectives of brands that want to assert their position in a sector that is no longer just dedicated to satisfying a physiological need. Communication is one of the keys to success, both online and offline, and is a decisive component that can no longer be neglected in any case. I therefore decided to analyse how it is applied today by large and small brands, which have had to learn and modify their marketing strategies in order to keep up with new consumer needs. It was also interesting to observe the wave of trends that have multiplied, especially thanks to the rise of social media, ranging from organic to vegan and healthy eating styles, which have triggered an increasingly intense sectorialisation and verticalization of companies, leading them to specialise and make themselves unique thanks also to a growing competence in design and an original and innovative communication strategy. In conclusion, the case of Flower Burger is significant. This Italian brand is expanding abroad and has managed to give substance to its value propositions in an amazing way. Colourful, fun mood, healthy spirit, innovation of the classic fast food but in a healthy version: gourmet vegan sandwiches. An explosion of novelty, a breath of fresh air that has allowed it to successfully make its way in the sector, with a Seventies style that offers an exhilarating culinary experience, moving away from the rigid vision of the vegan product and entering into the spirit of the "flower children", revisited in a modern key.
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Utilizza questo identificativo per citare o creare un link a questo documento: https://hdl.handle.net/20.500.14240/136892