In the last decade, materials and articles in contact with food (MOCA), including packaging, have reached a significant importance in food safety because of the possibility to determine the contamination of food. The European and national legislator, in order to help MOCA producers, introduced general and specific constantly updated laws, which allow to operate with the objective of protecting consumer's health. The materials which can be used for the MOCA production are set out in Regulation (EC) 1935/2004 which establishes that materials and articles in contact with food mustn't transfer to the product components which can: - cause danger to human health; - change the food composition; - deteriorate its organoleptic characteristics. The discipline which underlies this regulation, as regard to MOCA, has reinforced these concepts; the legislator with Regulation (EC) No. 2023/2006 requires operators the duty to check the production process, the implementation of the Standards of Good Manufacturing Practice (GMP), the provision of the Authority's mandatory documentation and with Regulation (EC) No. 10/2011 and Regulation (EC) No. 450/2009 the definition of specific rules which have to stick, set limits for certain materials such as plastics and active and intelligent materials have been set. The development of global markets: the marketing and distribution of goods often requires long journeys with different means of transport and in highly variable environmental conditions. This scenario has affected both the food companies that manufacturer packaging and MOCA in general. One of the specific function techniques of packaging consists in the protection and preservation of the product, in order to maintain unaltered the organoleptic and nutritional characteristics of the food. The packaging has a very important role in determining its shelf-life. The packaging is, therefore, a closer partner to the food and has, in addition to functional suitability, to guarantee hygiene and lack of contamination. The food company, responsible for food product marketing, to meet the needs of the legislature, the market and the consumer, requires, the supplier, a packaging specification documentation certifying its suitability for food use, in addition to meeting the requirement to guarantee food security, based on the assessment risk. To better qualify packaging suppliers, food companies increasingly require evidence about the implementation of a food safety system, in compliance with Standard of private international GdO or voluntary standards, measured either directly, through inspections in second party or indirectly, through the guarantee of a third party certification. Many manufacturers M.O.C.A. have given way to the implementation of the FSMS in recent years. The experience below is a witness got in a company injection moulding of rigid plastic containers.

In questo ultimo decennio, i materiali e gli oggetti a contatto con gli alimenti (M.O.C.A.), che includono anche il packaging, hanno raggiunto una rilevante importanza nella sicurezza alimentare a causa della possibilità di determinare la contaminazione dell'alimento. Il legislatore europeo e nazionale per aiutare i produttori dei M.O.C.A. ha introdotto leggi sia di carattere generale che specifico, in continuo aggiornamento, che consentono di poter operare con l'obiettivo della salvaguardia della salute del consumatore al quale è rivolta l'attenzione. I materiali che possono essere utilizzati per la produzione dei M.O.C.A. sono riportati nel Regolamento (CE) 1935/2004. Tale regolamento stabilisce che i materiali e gli oggetti a contatto con gli alimenti non devono trasferire al prodotto componenti tali da costituire: - un pericolo per la salute umana;- non devono modificare la composizione dell'alimento;- non devono deteriorare le sue caratteristiche organolettiche. A seguire, tutta la disciplina sottesa a tale regolamento, in materia di M.O.C.A., ha rafforzato questi concetti, il legislatore con il Regolamento (CE) n. 2023/2006 impone agli operatori l'obbligo del controllo del processo di produzione, dell'implementazione delle Buone Norme di Fabbricazione (GMP), la messa a disposizione delle Autorità della documentazione obbligatoria mentre con il Regolamento (CE) n. 10/2011 e il Regolamento (CE) n. 450/2009 ha avviato la definizione di regole specifiche alle quali doversi attenere, fissando limiti per alcuni materiali quali le materie plastiche e i materiali attivi e intelligenti. Lo sviluppo globale dei mercati fa si che la commercializzazione e distribuzione delle merci spesso richieda lunghi spostamenti con mezzi differenti, in condizioni ambientali assai variabili. Questo scenario ha influenzato sia le aziende alimentari che i produttori di packaging e di M.O.C.A. in generale. Circa il packaging una delle funzioni tecniche specifiche consiste proprio nella protezione e conservazione del prodotto,al fine di mantenere inalterate le caratteristiche organolettiche e nutrizionali dell'alimento; ne deriva un ruolo importantissimo nel determinare la shelf-life. Il packaging è diventato partner stretto dell'alimento e deve soddisfare, oltre all'idoneità funzionale, la garanzia igienica e l'assenza di contaminazioni. L'azienda alimentare, responsabile della messa in commercio del prodotto alimentare, per far fronte sia alle esigenze del legislatore, che del mercato e del consumatore, richiede al fornitore di packaging specifica documentazione che attesta l'idoneità all'uso alimentare, oltre al soddisfacimento del requisito relativo alla garanzia della sicurezza alimentare, basata sulla valutazione del rischio. Tra i criteri di qualificazione dei fornitori di packaging, le aziende alimentari stanno richiedendo evidenze circa l'implementazione di un sistema di sicurezza alimentare, in conformità a Standard privati della GdO internazionale oppure a norme volontarie, valutate sia direttamente, attraverso ispezioni di parte seconda e sia indirettamente, tramite la garanzia di una certificazione di parte terza. Molti produttori M.O.C.A. hanno implementato il SGSA; una testimonianza è rappresentata dall'esperienza fatta in un'azienda di stampaggio di contenitori plastici rigidi.

LA QUALIFICA DI FORNITORI DI PACKAGING: CRITERI E MODALITA' APPLICABILI NELL'AZIENDA ALIMENTARE Esempio applicativo: analisi di un SGSA in un'azienda di stampaggio ad iniezione di contenitori plastici rigidi

FRANZERO, ENRICO
2014/2015

Abstract

In questo ultimo decennio, i materiali e gli oggetti a contatto con gli alimenti (M.O.C.A.), che includono anche il packaging, hanno raggiunto una rilevante importanza nella sicurezza alimentare a causa della possibilità di determinare la contaminazione dell'alimento. Il legislatore europeo e nazionale per aiutare i produttori dei M.O.C.A. ha introdotto leggi sia di carattere generale che specifico, in continuo aggiornamento, che consentono di poter operare con l'obiettivo della salvaguardia della salute del consumatore al quale è rivolta l'attenzione. I materiali che possono essere utilizzati per la produzione dei M.O.C.A. sono riportati nel Regolamento (CE) 1935/2004. Tale regolamento stabilisce che i materiali e gli oggetti a contatto con gli alimenti non devono trasferire al prodotto componenti tali da costituire: - un pericolo per la salute umana;- non devono modificare la composizione dell'alimento;- non devono deteriorare le sue caratteristiche organolettiche. A seguire, tutta la disciplina sottesa a tale regolamento, in materia di M.O.C.A., ha rafforzato questi concetti, il legislatore con il Regolamento (CE) n. 2023/2006 impone agli operatori l'obbligo del controllo del processo di produzione, dell'implementazione delle Buone Norme di Fabbricazione (GMP), la messa a disposizione delle Autorità della documentazione obbligatoria mentre con il Regolamento (CE) n. 10/2011 e il Regolamento (CE) n. 450/2009 ha avviato la definizione di regole specifiche alle quali doversi attenere, fissando limiti per alcuni materiali quali le materie plastiche e i materiali attivi e intelligenti. Lo sviluppo globale dei mercati fa si che la commercializzazione e distribuzione delle merci spesso richieda lunghi spostamenti con mezzi differenti, in condizioni ambientali assai variabili. Questo scenario ha influenzato sia le aziende alimentari che i produttori di packaging e di M.O.C.A. in generale. Circa il packaging una delle funzioni tecniche specifiche consiste proprio nella protezione e conservazione del prodotto,al fine di mantenere inalterate le caratteristiche organolettiche e nutrizionali dell'alimento; ne deriva un ruolo importantissimo nel determinare la shelf-life. Il packaging è diventato partner stretto dell'alimento e deve soddisfare, oltre all'idoneità funzionale, la garanzia igienica e l'assenza di contaminazioni. L'azienda alimentare, responsabile della messa in commercio del prodotto alimentare, per far fronte sia alle esigenze del legislatore, che del mercato e del consumatore, richiede al fornitore di packaging specifica documentazione che attesta l'idoneità all'uso alimentare, oltre al soddisfacimento del requisito relativo alla garanzia della sicurezza alimentare, basata sulla valutazione del rischio. Tra i criteri di qualificazione dei fornitori di packaging, le aziende alimentari stanno richiedendo evidenze circa l'implementazione di un sistema di sicurezza alimentare, in conformità a Standard privati della GdO internazionale oppure a norme volontarie, valutate sia direttamente, attraverso ispezioni di parte seconda e sia indirettamente, tramite la garanzia di una certificazione di parte terza. Molti produttori M.O.C.A. hanno implementato il SGSA; una testimonianza è rappresentata dall'esperienza fatta in un'azienda di stampaggio di contenitori plastici rigidi.
ITA
In the last decade, materials and articles in contact with food (MOCA), including packaging, have reached a significant importance in food safety because of the possibility to determine the contamination of food. The European and national legislator, in order to help MOCA producers, introduced general and specific constantly updated laws, which allow to operate with the objective of protecting consumer's health. The materials which can be used for the MOCA production are set out in Regulation (EC) 1935/2004 which establishes that materials and articles in contact with food mustn't transfer to the product components which can: - cause danger to human health; - change the food composition; - deteriorate its organoleptic characteristics. The discipline which underlies this regulation, as regard to MOCA, has reinforced these concepts; the legislator with Regulation (EC) No. 2023/2006 requires operators the duty to check the production process, the implementation of the Standards of Good Manufacturing Practice (GMP), the provision of the Authority's mandatory documentation and with Regulation (EC) No. 10/2011 and Regulation (EC) No. 450/2009 the definition of specific rules which have to stick, set limits for certain materials such as plastics and active and intelligent materials have been set. The development of global markets: the marketing and distribution of goods often requires long journeys with different means of transport and in highly variable environmental conditions. This scenario has affected both the food companies that manufacturer packaging and MOCA in general. One of the specific function techniques of packaging consists in the protection and preservation of the product, in order to maintain unaltered the organoleptic and nutritional characteristics of the food. The packaging has a very important role in determining its shelf-life. The packaging is, therefore, a closer partner to the food and has, in addition to functional suitability, to guarantee hygiene and lack of contamination. The food company, responsible for food product marketing, to meet the needs of the legislature, the market and the consumer, requires, the supplier, a packaging specification documentation certifying its suitability for food use, in addition to meeting the requirement to guarantee food security, based on the assessment risk. To better qualify packaging suppliers, food companies increasingly require evidence about the implementation of a food safety system, in compliance with Standard of private international GdO or voluntary standards, measured either directly, through inspections in second party or indirectly, through the guarantee of a third party certification. Many manufacturers M.O.C.A. have given way to the implementation of the FSMS in recent years. The experience below is a witness got in a company injection moulding of rigid plastic containers.
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