The hazelnut belongs to the order Fagales, family Betulaceae and genus Corylus. There are many species, but the most important one for commercial production, is Corylus avellana L. This plant, native of the northern hemisphere, is widely spread in the Mediterranean basin so much so that it is an integral part of deciduous forests. The growing area of hazelnut is very wide, highlighting its remarquable adaptability to very different climates. The climate is the main factor that influences the cultivation of this specie and consequently its profitability. In particular, temperature, light, precipitation, air humidity, wind and soil are very important variables for the development of this crop. The cultivated varieties find their maximum development in environments where there are mild and humid winters and at the same time cool summers. The hazelnut prefers temperatures around 27 °C, up to a maximum of 30°-35°C. Over 35 °C the plant stops growing. In this document, two cultivation techniques to reduce the summer stresses in hazelnut were discussed, taking into account, in particular, the damage caused by high temperatures. Two scientific articles have been analyzed. The first article deals with the use of mycorrhizae, especially Glomus iranicum, in the form of a formulation called MycoUp, tested for the first time between 2016 and 2019 to mitigate the effects of multiple summer stresses in 'Tonda di Giffoni' hazelnut cultivar. The second article, on the other hand, deals with the use of kaolin to prevent damage due to high temperatures, by mean of the shielding effects of silicate, which has the function of increasing the reflection of solar radiation. It has been observed that the application of kaolin preserves the plant from photo-inhibition damage, guaranteeing the integrity of the plant tissues and the normal physiology of the plant itself. In conclusion, both techniques have proved to be excellent tools suitable to protect the hazelnut plant from summer stresses, leading to an increase in production and improving the fruit quality, as well as the general physiological well-being of the plant.

Il nocciolo appartiene all'ordine delle Fagales, famiglia Betulaceae e genere Corylus. Esistono molte specie, ma la più importante per la produzione commerciale, è Corylus avellana L. Pianta originaria dell'emisfero boreale, è molto diffusa nel bacino mediterraneo tanto da essere parte integrante dei boschi di latifoglie. L'areale di diffusione del nocciolo è molto ampio, evidenziando la notevole adattabilità a climi molto diversi tra loro. Il clima è il fattore principale che influenza la coltivazione di questa specie e di conseguenza la sua redditività. In particolare, temperatura, luce, precipitazioni, umidità dell'aria, vento e suolo sono variabili molto importanti per lo sviluppo di questa coltura. Le varietà coltivate trovano infatti il loro massimo sviluppo in ambienti ove vi siano inverni miti e umidi ed al contempo estati fresche. Il nocciolo infatti predilige temperature intorno ai 27 °C, fino ad arrivare ad un massimo di 30-35 °C. Al di sopra dei 35°C si ha un arresto della crescita. In questo elaborato sono state analizzate due tecniche colturali per mitigare gli stress estivi in nocciolo, prendendo in considerazione, in particolare, i danni provocati dalle alte temperature. Sono stati analizzati due articoli scientifici. Il primo articolo tratta dell'uso di micorrize arbuscolari, specie Glomus iranicum, sotto forma di un formulato denominato MycoUp, testato per la prima volta nel triennio 2016-2019, per mitigare gli effetti degli stress multipli estivi in un noccioleto della varietà 'Tonda di Giffoni'. Il secondo articolo tratta dell'uso di caolino per prevenire i danni indotti da alte temperature, tramite l'effetto schermante del silicato che ha la funzione di aumentare la riflessione della radiazione solare. È stato osservato che l'applicazione di caolino preserva la pianta da danni da fotoinibizione, andando a garantire l'integrità dei tessuti vegetali e la normale fisiologia della pianta stessa. In conclusione, entrambe le tecniche adottate si sono dimostrate un ottimo strumento per proteggere la pianta di nocciolo dagli stress abiotici, portando di conseguenza ad un incremento nella produzione e ad un aumento nella qualità dei frutti, nonché al benessere generale fisiologico della pianta stessa.

Difesa dagli stress abiotici nel nocciolo (Corylus avellana L.)

MOLINO, GIULIA
2018/2019

Abstract

Il nocciolo appartiene all'ordine delle Fagales, famiglia Betulaceae e genere Corylus. Esistono molte specie, ma la più importante per la produzione commerciale, è Corylus avellana L. Pianta originaria dell'emisfero boreale, è molto diffusa nel bacino mediterraneo tanto da essere parte integrante dei boschi di latifoglie. L'areale di diffusione del nocciolo è molto ampio, evidenziando la notevole adattabilità a climi molto diversi tra loro. Il clima è il fattore principale che influenza la coltivazione di questa specie e di conseguenza la sua redditività. In particolare, temperatura, luce, precipitazioni, umidità dell'aria, vento e suolo sono variabili molto importanti per lo sviluppo di questa coltura. Le varietà coltivate trovano infatti il loro massimo sviluppo in ambienti ove vi siano inverni miti e umidi ed al contempo estati fresche. Il nocciolo infatti predilige temperature intorno ai 27 °C, fino ad arrivare ad un massimo di 30-35 °C. Al di sopra dei 35°C si ha un arresto della crescita. In questo elaborato sono state analizzate due tecniche colturali per mitigare gli stress estivi in nocciolo, prendendo in considerazione, in particolare, i danni provocati dalle alte temperature. Sono stati analizzati due articoli scientifici. Il primo articolo tratta dell'uso di micorrize arbuscolari, specie Glomus iranicum, sotto forma di un formulato denominato MycoUp, testato per la prima volta nel triennio 2016-2019, per mitigare gli effetti degli stress multipli estivi in un noccioleto della varietà 'Tonda di Giffoni'. Il secondo articolo tratta dell'uso di caolino per prevenire i danni indotti da alte temperature, tramite l'effetto schermante del silicato che ha la funzione di aumentare la riflessione della radiazione solare. È stato osservato che l'applicazione di caolino preserva la pianta da danni da fotoinibizione, andando a garantire l'integrità dei tessuti vegetali e la normale fisiologia della pianta stessa. In conclusione, entrambe le tecniche adottate si sono dimostrate un ottimo strumento per proteggere la pianta di nocciolo dagli stress abiotici, portando di conseguenza ad un incremento nella produzione e ad un aumento nella qualità dei frutti, nonché al benessere generale fisiologico della pianta stessa.
ITA
The hazelnut belongs to the order Fagales, family Betulaceae and genus Corylus. There are many species, but the most important one for commercial production, is Corylus avellana L. This plant, native of the northern hemisphere, is widely spread in the Mediterranean basin so much so that it is an integral part of deciduous forests. The growing area of hazelnut is very wide, highlighting its remarquable adaptability to very different climates. The climate is the main factor that influences the cultivation of this specie and consequently its profitability. In particular, temperature, light, precipitation, air humidity, wind and soil are very important variables for the development of this crop. The cultivated varieties find their maximum development in environments where there are mild and humid winters and at the same time cool summers. The hazelnut prefers temperatures around 27 °C, up to a maximum of 30°-35°C. Over 35 °C the plant stops growing. In this document, two cultivation techniques to reduce the summer stresses in hazelnut were discussed, taking into account, in particular, the damage caused by high temperatures. Two scientific articles have been analyzed. The first article deals with the use of mycorrhizae, especially Glomus iranicum, in the form of a formulation called MycoUp, tested for the first time between 2016 and 2019 to mitigate the effects of multiple summer stresses in 'Tonda di Giffoni' hazelnut cultivar. The second article, on the other hand, deals with the use of kaolin to prevent damage due to high temperatures, by mean of the shielding effects of silicate, which has the function of increasing the reflection of solar radiation. It has been observed that the application of kaolin preserves the plant from photo-inhibition damage, guaranteeing the integrity of the plant tissues and the normal physiology of the plant itself. In conclusion, both techniques have proved to be excellent tools suitable to protect the hazelnut plant from summer stresses, leading to an increase in production and improving the fruit quality, as well as the general physiological well-being of the plant.
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